Στον ΟΗΕ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παραμένοντας διαπραγματευτής για το Κυπριακό

Στον ΟΗΕ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παραμένοντας διαπραγματευτής για το Κυπριακό

Εκεί παίζεται πλέον όλο το παιχνίδι λένε πηγές

Μιχάλης Μιχαήλ

Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τη μετακίνηση του διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, διαδεχόμενος τον Κορνήλιο Κορνηλίου.

Ο τελευταίος είχε συνάντηση μάλιστα με τον ΓΓ των ΗΕ για να τον αποχαιρετίσει με τις πληροφορίες να λένε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί (και πέρασε το μήνυμα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κορνηλίου) πως παρά το ότι είναι δύσκολα τα δεδομένα το κυπριακό στην παρούσα φάση εντούτοις η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται.

Μήνυμα που αν μη τι άλλο είναι σημαντικό, νοουμένου πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε επιστρέφει η κ. Λουτ στην Κύπρο και ότι στις 15/4 πρέπει να υποβάλλει ο ΓΓ των ΗΕ, την έκθεση των καλών του υπηρεσιών.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομου Προδρόμου, αναφέρεται ότι “με την ευκαιρία της τοποθέτησης του Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη, όπου αναλαμβάνει τη θέση και τα καθήκοντα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρινίζεται ότι δεν αλλάζει οτιδήποτε ως προς τα καθήκοντα του Διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς”. Το γεγονός αυτό επισημοποιήθηκε μετά από μεγάλο παρασκήνιο.

Η ουσία

Το ότι ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης παραμένει στη θέση του διαπραγματευτή για το κυπριακό και δεν ορίζεται άλλος στη θέση του, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης για πολλούς λόγους, κυρίως όμως λόγω του ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης έχει χειριστεί το κυπριακό ενδελεχώς σε όλα τα μεγάλα ορόσημα κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Τυχόν απομάκρυνσή του και ταυτόχρονα περιορισμός του στα καθήκοντα των ΗΕ ως μόνιμου αντιπροσώπου θα αποτελούσε βήμα πίσω και ταυτόχρονα έναρξη διαδικασίας αναζήτησης για νέο διαπραγματευτή, κάτι που τώρα αν και το κυπριακό είναι στάσιμο, θα αποτελούσε χρονοτριβή την οποία η κυπριακή διπλωματία ήθελε να αποφύγει.

Πληροφορίες του IBNA από το διπλωματικό παρασκήνιο αναφέρουν πως όντως υπήρχε πρόθεση και από τον ίδιο τον κ. Μαυρογιάννη να μεταβεί στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου στα ΗΕ για την κυπριακή Δημοκρατία, αλλά την ίδια ώρα μέχρι και την Παρασκευή όσα είχαν καταγραφεί για αντικατάστασή του στην διαπραγματευτική ομάδα, δεν ευσταθούσαν. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Παράλληλα υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος που είναι ουσιαστική ως προς το κυπριακό. Όλη του η «δράση» έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ και το διπλωματικό παρασκήνιο προτάσσει πως η Τουρκία «παίζει» το παιχνίδι των εντυπώσεων εκεί δια του μόνιμου Αντιπροσώπου της στα ΗΕ, Φεριντούν Σινιρίογλου.

Αντίβαρο στις κινήσεις της Τουρκίας θα αποτελέσει η παρουσία Μαυρογιάννη με τον διπλό ρόλο όπως προαναφέρθηκε. Ωστόσο υπάρχει κι ένα σημείο ακόμη που πρέπει να τονιστεί. Η τ/κ πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή και δεν φαίνεται να το πράττει το επόμενο διάστημα, μην συναντώντας μάλιστα αντίδραση από καμία πλευρά (πλην της ε/κ), των ΗΕ μη εξαιρουμένων./ibna