Πρώην Σέρβος αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχθηκε επίθεση στο Βελιγράδι

Πρώην Σέρβος αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχθηκε επίθεση στο Βελιγράδι

Ο Rodoljub Sabic, πρώην Σέρβος Επίτροπος για πληροφορίες δημόσιας σημασίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, δέχθηκε επίθεση στο Βελιγράδι το βράδυ της Πέμπτης.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Sabic δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την επίθεση και μια φωτογραφία που δείχνει τον τραυματισμό στο κεφάλι του.

«Πώς κατάντησαν έτσι την πόλη μου», δήλωσε ο Sabic στο πρώτο Tweet. Στο δεύτερο έγραψε: «Η παράνοια είναι τεράστια στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να πω ότι είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν ήταν συνέπεια οποιασδήποτε πολιτικής επίθεσης.»

Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Sabic διορίστηκε το 2004. Η θητεία του έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από τη στιγμή που το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), με επικεφαλής τον πρόεδρο Aleksandar Vucic, ανέλαβε την εξουσία το 2012, ο Sabic έχει συχνά εκτεθεί σε επικρίσεις, αβάσιμες κατηγορίες και ακόμη και απειλές. Τον Σεπτέμβριο του 2018, έλαβε απειλές θανάτου. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις απαίτησαν από την κυβέρνηση να αντιδράσει.

Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο, ο Sabic είπε ότι άφηνε τα καθήκοντά του με «ευχάριστες εντυπώσεις», εξηγώντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι περήφανοι για το θεσμικό όργανο του οποίου ήταν επικεφαλής.

Από την άλλη, δήλωσε ότι το 2018 ήταν το δυσκολότερο έτος για αυτόν, λόγω «των απαράδεκτων πραγμάτων που συνέβησαν». Ο Sabic δήλωσε στο N1 TV ότι ένας βουλευτής τον κατηγόρησε σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου ότι ήταν «ξένος κατάσκοπος». Αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του ηγέτη των βουλευτών του SNS, Aleksandar Martinovic.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Sabic υπενθύμισε ότι πολλά υπουργικά συμβούλια κυβερνούσαν στη Σερβία κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Όλοι τους συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε.

«Όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση όλοι (τα κόμματα) σεβόντουσαν τις επιδόσεις του Επιτρόπου. Ωστόσο, μετά την ανάληψη εξουσίας, αυτές οι συμπεριφορές άλλαξαν. Ειδικά στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης που κέρδισε τις εκλογές βάσει μιας πλατφόρμας κατά της διαφθοράς … αλλά αυτό γρήγορα μετατράπηκε σε κάτι άλλο καθώς έγιναν πρωτοφανείς επιθέσεις εναντίον της θεσμικής μου θέσης (επίτροπος) και εναντίον μου προσωπικά».

Σε απαντήσεις τους για την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, ηγέτες της αντιπολίτευσης όπως ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Zoran Lutovac και ο επικεφαλής του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών Sergej Trifunovic σχολίασαν ότι η κυβέρνηση ήταν άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνη για την επίθεση./ibna