Το «μανιφέστο» Στουρνάρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης της Ελλάδας

Το «μανιφέστο» Στουρνάρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης της Ελλάδας

Δέκα προϋποθέσεις για να επιτύχει η ελληνική οικονομία υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μιλώντας στο International Atlantic Economic Conference.

Η κορυφαία προτεραιότητα που προέταξε ο επικεφαλής της ΤτΕ ήταν μια ενδεχόμενη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει δεσμευτεί η Αθήνα μέχρι το 2022. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να μειωθούν στο 2% από τον τρέχοντα στόχο.

Ως δεύτερη προτεραιότητα κατέταξε την ουσιαστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επικαλούμενος σχέδια που έχουν προταθεί από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει την απόδοση και τη λειτουργία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να αυξήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, το οποίο έχει περιοριστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να ενισχυθεί ο στόχος της Ελλάδας για μακροπρόθεσμη επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε επίσης περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία των δικαστικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προσελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις, διατηρώντας μια ευέλικτη αγορά εργασίας, συνδέοντας την εκπαίδευση με την έρευνα και την καινοτομία και βοηθώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της κυβέρνησης στην παρέμβαση του διοικητή, δεδομένου ότι ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλε ο κ. Στουρνάρας – όπως η διατήρηση μιας ευέλικτης αγοράς εργασίας – συναντούν την έντονη αντίθεση από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συχνά επικρίνει δημόσια τον κ. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι εκτείνεται πέρα από τα όρια του θεσμικού του ρόλου και ότι προσπαθεί να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ζήτησε εξηγήσεις από την ΤτΕ σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον ενός ανώτερου στελέχους της, του οποίου τα ανεξόφλητα δάνεια ερευνώνται από εισαγγελείς./ibna