Μελόδραμα μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας για τις αλλαγές στο νόμο για τις θρησκείες της Βουλγαρίας

Μελόδραμα μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας για τις αλλαγές στο νόμο για τις θρησκείες της Βουλγαρίας

Οι τροποποιήσεις του νόμου για τις θρησκευτικές δοξασίες στη Βουλγαρία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο προκάλεσαν αναταραχή των ανταλλαγών μεταξύ Σόφιας και Άγκυρας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu σύμφωνα με πληροφορίες να δηλώνει ότι οι αλλαγές είναι ενάντια στη μουσουλμανική θρησκεία.

Οι τροπολογίες, που εγκρίθηκαν σε δεύτερη ανάγνωση στις 28 Μαρτίου, προβλέπουν δεκαετή αναβολή των οφειλών προς το κράτος από θρησκευτικές ονομαστικές αξίες. Πρόκειται για μια αλλαγή από την πρώτη ανάγνωση, η οποία προέβλεπε τη διαγραφή αυτών των χρεών.

Η κύρια θρησκευτική ομάδα που είναι βασικός δικαιούχος των τροπολογιών είναι το γραφείο του αρχι-Μουφτή, πνευματικού ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας, το οποίο λέγεται ότι οφείλει περίπου οκτώ εκατομμύρια (περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ) σε καθυστερημένους φόρους και άλλες πληρωμές προς το βουλγαρικό κράτος.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν από το κόμμα GERB του Βουλγαρικού πρωθυπουργού Boiko Borissov και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, με το τελευταίο να είναι ιστορικά ένα κόμμα η εκλογική βάση του οποίου βασίζεται κυρίως στην εθνοτουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας. Με τις τροπολογίες δεν συμφώνησαν οι εθνικιστές Ηνωμένοι Πατριώτες.

Το δράμα για τις τροπολογίες αναζωπυρώθηκε όταν ο σύμφωνα με αναφορές ο Çavuşoğlu είπε ότι η Άγκυρα είχε παρέμβει στις τροποποιήσεις του νόμου. Ο Çavuşoğlu φέρεται να είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Σόφια για να βρει λύση στα χρέη του αρχηγού αρχι-Μουφτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι «τώρα που ο αρχι-Μουφτής έχει κάποια χρέη, σε αντάλλαγμα ήθελαν να πουλήσει τη δική του περιουσία» – μια προφανής αναφορά στις απαιτήσεις της διαδικασίας είσπραξης οφειλών από το βουλγαρικό κράτος.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι οι τροπολογίες ήταν κατά παντός είδους θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ότι η Τουρκία έπρεπε να παρέμβει, ώστε να γίνουν αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «εργάζεται μέρα και νύχτα για τα συμφέροντα των τουρκικών κοινοτήτων στο εξωτερικό και αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Το βράδυ της 28ης Μαρτίου, υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva είχε καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή για διαβουλεύσεις.

Αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ Çavuşoğlu και Zaharieva, κατόπιν αιτήματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο Çavuşoğlu εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι οι τροποποιήσεις του νόμου περί θρησκειών απευθύνονται ευθέως προς στη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο Zaharieva δήλωσε στον Çavuşoğlu ότι οι τροποποιήσεις του νόμου που υπέβαλαν οι Βουλευτές δεν ήταν στραμμένες εναντίον οποιασδήποτε θρησκείας στη χώρα, αλλά αντίθετα εξασφάλισαν την ίση μεταχείριση όλων των εγγεγραμμένων θρησκευτικών ονομασιών.

Η Βουλγαρία δεν μπορεί να δεχτεί ξένη ανάμιξη στη νομοθετική της διαδικασία, δήλωσε η Zaharieva, σημειώνοντας ότι η ομιλία του Çavuşoğlu εκδόθηκε ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Το Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας ανέφερε έναν εκπρόσωπο του γραφείου του αρχι- Μουφτή, λέγοντας: «Τώρα ακούω από εσάς τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και δεν νομίζω ότι υπάρχει εξωτερική παρέμβαση, αλλά αν υπάρχει, αυτά τα θέματα πρέπει να απευθύνονται σε εκείνους που αντιστοιχούν σε υψηλό κρατικό επίπεδο». Το γραφείο του αρχι-Μουφτή χαιρέτισε την έγκριση των τροπολογιών από το Κοινοβούλιο./ibna