“Ανοίγει” ο δρόμος για την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

“Ανοίγει” ο δρόμος για την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

Σε τροχιά άμεσης εφαρμογής φαίνεται ότι βάζει το σχέδιο εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, η κυβέρνηση. Ως φαίνεται, έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ως εκ τούτου απομένουν τα τυπικά για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει και κάτι ακόμη. Την ανάγκη ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης να κρατήσουν μέσα στο “παιχνίδι” της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα. «Είναι μια απόφαση των ελληνικών αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές αν χρειάζεται», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως πως μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο.

Τα δάνεια του ΔΝΤ διαθέτουν 4,8% μέσο επιτόκιο, ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή (ΔΝΤ) κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM). Η Ελλάδα βεβαίως μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα, ζητώντας εξαίρεση από τον ESM όπως συνέβη και στην αντίστοιχη περίπτωση της Πορτογαλίας.

Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης, αμέσως μετά τη λύση της «εκκρεμότητας» εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Παρότι η Ελλάδα διαθέτει τα κεφάλαια για τη συνολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (το “μαξιλάρι” υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ), πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένα κράτη-μέλη του Eurogroup (και του ESM) δεν θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο, παρά μόνο σε μερική αποπληρωμή των δανείων που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο, ήτοι έως 5 δισ. ευρώ, καθώς εξακολουθούν να επιθυμούν την… παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα και στη μεταμνημονιακή περίοδο./ibna