Βόρεια Μακεδονία: Η εμπιστοσύνη του κόσμου στο δικαστικό σώμα παραμένει χαμηλή

Βόρεια Μακεδονία: Η εμπιστοσύνη του κόσμου στο δικαστικό σώμα παραμένει χαμηλή

Ο Aslan M, μέλος της κοινότητας των Ρομά στη Βόρεια Μακεδονία, λέει ότι έχει τιμωρηθεί αδικαιολόγητα από το δικαστήριο για μη καταβολή λογαριασμού κοινής ωφέλειας. “Είμαστε φτωχοί και το δικαστήριο δεν μπορεί να μας τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο”, λέει ο Aslani.

Η ετήσια έκθεση που εξέδωσε το γραφείο του Επιτρόπου Διοίκησης υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη στη Βόρειο Μακεδονία εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπιστοσύνη του κοινού το 2017 ήταν υψηλότερη από ότι το 2018.

“Οι καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και στις δικαστικές αποφάσεις είναι μερικά από τα πράγματα που κάνουν τους πολίτες δυσαρεστημένους. Σύμφωνα με αυτούς, οι περισσότερες από τις αποφάσεις είναι αμερόληπτες, επιλεκτικές και πολιτικά παρακινημένες», λέει η Vaska Bajramovska-Mustafa από το Γραφείο του Επιτρόπου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση στις φυλακές όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και την υγιεινή παραμένει δύσκολη. Αυτά ήταν και τα πορίσματα της ετήσιας έκθεσης που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα θα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα για την τρέχουσα κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας./ibna