Αγκάθι ο πληθυσμός των κατεχομένων που φτάνει ως τις διαπραγματεύσεις

Αγκάθι ο πληθυσμός των κατεχομένων που φτάνει ως τις διαπραγματεύσεις

Δεν συμφωνεί ούτε ο Ακιντζί με τα νούμερα που δίνουν οι «υπουργοί» του

Μιχάλης Μιχαήλ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η «ΥΠΕΣ» των κατεχομένων έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των «πολιτών» της «ΤΔΒΚ» φτάνει τους 252.497. Επίσης όπως έγινε γνωστό οι εκάστοτε «κυβερνήσεις» του ψευδοκράτους έχουν παραχωρήσει «άδειες διαμονής» σε 121.802 πολίτες της Τουρκίας και άλλων χωρών. Οπότε συνολικά ο πληθυσμός της «ΤΔΒΚ»  αγγίζει τους 374.299. Νούμερο που απέχει μακράν από και τα όσα είχε πει ο Μουσταφά Ακιντζί μέσα στα πλαίσια διαπραγμάτευσης του κυπριακού για τον πληθυσμό των κατεχομένων, με το νούμερο που είχε δώσει να φτάνει τις 220.000.

Τα προαναφερόμενα δεδομένα φέρνουν πονοκέφαλο και στην «κυβέρνηση» Ακιντζί αλλά και αποτελούν αγκάθι που φτάνει μέχρι και στην επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού, όποτε κι αν λάβει χώρα αυτή. Το πρώτο κρατούμενο είναι η αντίδραση του ίδιου του Ακιντζί που φέρεται να μην είναι σύμφωνος με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς. Αυτό δημιουργεί ακόμη ένα ρήγμα μέσα στις τάξεις της «κυβέρνησης» ενώ αφήνονται ήδη πολλά υπονοούμενα για το ρόλο της Τουρκίας στο όλο ζήτημα.

Η οποία ως γνωστόν, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε μεγαλώσει την πίεση προς τα κατεχόμενα ως προς την αύξηση στην παραχώρηση «πολιτογραφήσεων». Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλό για τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά κι ο ίδιος έκανε ελάχιστα για να το αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, εφόσον το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει είναι να γνωστοποιήσει την αντίθεσή του με την προαναφερόμενη γραμμή της Άγκυρας. Πέραν τούτου όμως, υπάρχουν ακόμη δυο παράμετροι που έχουν τη δική τους σημασία.

Εντός και κυπριακό

Το «ενδοκυβερνητικό» μέτωπο Ακιντζί, φαίνεται ενώ ήταν ήδη πληγωμένο πλέον να μπάζει νερά για τα καλά. Ήδη η κόντρα που έχει, παρασκηνιακά, με τον «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι έχει πάρει χαρακτήρα ανοιχτής αντιπαράθεσης, όταν οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία της Λευκωσίας και επιβεβαιώνουν το προαναφερόμενο συμπέρασμα, λένε πως η Τουρκία προτιμά να μιλά απευθείας με τον Οζερσάι παρά με τον Ακιντζί.

Σε αυτό το μέτωπο ήρθε να προστεθεί η ανοιχτή αμφισβήτηση εκ μέρους του τ/κ ηγέτη, των αριθμών που έδωσε στη δημοσιότητα η «ΥΠΕΣ» αναφορικά με τον πληθυσμό των κατεχομένων. Ιδιαίτερα θορυβημένος ο ίδιος ο Ακιντζί αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά και ζητά να επανεξεταστούν. Όχι όμως με απογραφή που θα ήταν μια λογική διέξοδος και την οποία είχε άλλωστε ζητήσει και η ε/κ πλευρά επιτακτικά, μέσα στις συζητήσεις για την αναλογία πληθυσμού (το περίφημο 4:1) στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του κυπριακού.

Αυτός είναι και ο δεύτερος παράγων με τον οποίο έρχεται τώρα αντιμέτωπος ο τ/κ ηγέτης. Εφόσον όλο το προηγούμενο διάστημα διαβεβαίωνε πως ο πληθυσμός των κατεχομένων άγγιζε τις 220.000 (νούμερο που μακράν απέχει από τα στοιχεία που εδόθησαν) ποια θα είναι τελικά η αντίδραση της ε/κ πλευράς ως προς το ζήτημα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σκηνικό την ώρα που ακόμη βρίσκεται στον αέρα η επάνοδος της διπλωμάτη Τζέιν Λουτ στην Κύπρο, για τη σύνταξη των όρων αναφοράς, δηλαδή του πλαισίου μέσα στο οποίο θα συζητήσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί. Αν μη τι άλλο γίνεται και στα κατεχόμενα παραδεκτό πως πλέον, με τα νούμερα αυτά και με τα μεγέθη όπως δίνονται για τον πληθυσμό, πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα πίσω που δεν μπορεί να περάσει άνευ συζήτησης στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό./ibna