Σταθερά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τη Νέα Δημοκρατία πρόσφατη δημοσκόπηση

Σταθερά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τη Νέα Δημοκρατία πρόσφατη δημοσκόπηση

Μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Alco, η οποία παρουσιάστηκε από την OPEN TV την Τετάρτη, βρήκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, κατά την αφαίρεση των έγκυρων ψήφων, ο SYRIZA έλαβε 19,7%, με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία να ανέρχεται στο 26,6%, ένα προβάδισμα της τάξης του 6,9%.

Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή ήρθε τρίτη με 7%, ακολουθούμενη από το κεντροαριστερό Κίνημα για την Αλλαγή στο 5,6% και το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 5,3%. Στο 2,7%, το κόμμα της Λαϊκής Ένωσης (LAE) πλησίασε το όριο του 3% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έφθασαν στο κατώτατο όριο, με Το Ποτάμι (1,4%), την Ένωση των Κεντρικών (2%) και τους Ανεξάρτητους Έλληνες (1,1%) να δέχονται τις συνέπειες της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην ερώτηση εάν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη έκανε την έξοδο από την οικονομική κρίση δυσκολότερη, το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπόδισε την ανάκαμψη, ενώ το 31% δήλωσε ότι ήταν η χώρα μέλος του ευρώ βοήθησε. Ωστόσο, το 71% των ερωτηθέντων δεν πίστευαν ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα θριαμβεύσει. Συνολικά, το 34% δήλωσε ότι περιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίσει με μεγάλη διαφορά, ενώ το 24% δήλωσε ότι βλέπει μικρή διαφορά. Το 13% αναμένουν ότι ο SYRIZA θα κερδίσει τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, παρουσιάζοντας μία ανασκόπηση δημοσκοπήσεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times σχολίασαν ότι «η Ελλάδα αναμένεται να διεξαγάγει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα ή εντός μιας εβδομάδας από τις ευρωπαϊκές». Οι FT – οι οποίοι επεσήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις – πρόσθεσε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι το πρωταρχικό ζήτημα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Παρά τις αναφορές στον τοπικό και διεθνή Τύπο για το αντίθετο, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν κατηγορηματικοί ότι δεν τίθεται ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών και σε καμία περίπτωση δεν θα συμπίπτουν με τις ευρω-εκλογές του Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα εκφράσει την πρόθεσή του να διεξαγάγει εκλογές το φθινόπωρο, στο τέλος της τετραετούς θητείας του./ibna