2.500 κόσμος έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου για ΣΚΤ

2.500 κόσμος έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου για ΣΚΤ

Τα αιτήματα των διαμαρτυρομένων μέσω υπομνήματος

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ραντεβού έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου έδωσαν περίπου 2.000 άτομα, οργανωμένα σύνολα και συνδικαλιστικές οργανώσεις για να διαμαρτυρηθούν με βάση τις εξελίξεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της ΣΚΤ και το συνακόλουθο πέρασμα των καλών της εργασιών στην Ελληνική Τράπεζα.

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν και με τρακτέρ έξω από το προεδρικό μέγαρο ενώ παρουσίασε επιτροπή αυτών και υπόμνημα που επιδόθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου σε αυτό μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά  στην αγανάκτηση που εκφράζουν τα οργανωμένα σύνολα για τη «μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας» όπως αναφέρουν.

Παρόντα και πολιτικά πρόσωπα, της αντιπολίτευσης, όπως η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου του ΑΚΕΛ και το στέλεχος της αριστεράς Σταύρος Μαλάς αλλά και ο επικεφαλής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Προδρόμου για ακίνητα ΣΚΤ

Νωρίτερα την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τα ακίνητα της ΣΚΤ.

Η απόφαση της Κυβέρνησης παραμένει και η πολιτική της είναι ότι τα ακίνητα της ΣΚΤ που έχουν αποκτηθεί από το κράτος θα διατεθούν είτε σε κοινότητες είτε σε δημόσιες Υπηρεσίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

«Θέλουμε να απευθυνθούμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο επανήλθε σε προηγούμενη απόφαση που είχε λάβει στις 20 Φεβρουαρίου και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών που γίνονται προκειμένου να διατεθούν ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από το κράτος με την περσινή απόφαση για τη συγχώνευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα. Υπενθυμίζουμε ότι το κράτος, με εκείνη την απόφαση για τη συγχώνευση, είχε διασώσει και αποκτήσει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 600 εκ. ευρώ, και συνολικά 2815 ακίνητα. Είχε ληφθεί απόφαση στις 20 Φεβρουαρίου ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτών των ακινήτων, όσα ήταν κατάλληλα, θα παραχωρούνταν για χρήση είτε σε κοινότητες είτε σε άλλες κοινωφελείς Υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε προθεσμία τεσσάρων μηνών, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχουν γίνει δεκτές αιτήσεις, εξετάζεται ο κατάλογος που υπάρχει και οι νομικές διαδικασίες που χρειάζονται, και το συντομότερο δυνατόν θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Η απόφαση της Κυβέρνησης παραμένει, και η πολιτική είναι ότι θα διατεθούν αυτά τα ακίνητα είτε σε κοινότητες είτε σε δημόσιες Υπηρεσίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν», τόνισε για το θέμα.

Το υπόμνημα

Όπως προαναφέρθηκε τα οργανωμένα σύνολα που έδωσαν το «παρών» τους έξω από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου παρέδωσε υπόμνημα με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η  Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, ο Σύνδεσμος Αφυπηρετησάντων Λειτουργών Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΑΛΜΕΚ), ο Σύνδεσμος Απόστρατων Κυπριακού Στρατού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΕΠΟΠΑΗ (ΟΗΟ ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, η ΠΕΟ, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και την αγανάκτησή τους για την μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Οι πιο πάνω Οργανισμοί/Φορείς, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών, απαιτούν από τον Προέδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση:

  • Την αξιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και την ενεργοποίηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών (πολιτικών, αστικών, ποινικών) διαχρονικά σε όσους/-ες αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με παραδειγματική τιμωρία τους.
  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των διαδικασιών αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου, προκειμένου αυτές να αποδοθούν, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων, στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
  • Την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας για αναβίωση της ιδέας υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, μιας ιδέας που ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, υπό το σύνθημα «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα».

Οι Οργανώσεις και οι Φορείς, που αποτελούν την ομάδα που έχει συσταθεί για προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων, θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για αξιολόγηση των εξελίξεων και ανάληψη νέων πολύ δυναμικότερων, αν χρειαστεί, πρωτοβουλιών.

Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2019

Από τους Διοργανωτές–