Η Βουλγαρία χορηγεί βοήθεια ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου

Η Βουλγαρία χορηγεί βοήθεια ύψους 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου

Η Βουλγαρία χορηγεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου 3 485 028 λέβα (περίπου 1,78 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της 27ης Μαρτίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να συνάψει τις σχετικές συμφωνίες επιχορήγησης.

Έχουν εγκριθεί συνολικά 42 έργα σε εννέα χώρες: Δημοκρατία της Σερβίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Δημοκρατία της Αλβανίας, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ουκρανία, Δημοκρατία της Αρμενίας και Γεωργία.

Ανάμεσά τους είναι ένα σχέδιο στήριξης της εκπαίδευσης στο Bosilegrad της Δημοκρατίας της Σερβίας ύψους 35.000 λέβα, ένα έργο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση στη Σερβία αξίας 45.000 λέβα. Θα διατεθούν συνολικά 180.000 λέβα για τη βελτίωση της υποδομής του συμπλέγματος της κορυφής Neshkov στο δήμο Dimitrovgrad της Σερβίας.

Στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 10 έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου υποβρύχιων και αρχαιολογικών ερευνών για την Λίμνη της Οχρίδας αξίας 48 895 BGN, ενός έργου ανασυγκρότησης γέφυρας στη Στρούγκα και την περιοχή συνολικής αξίας 200 000 λέβα, καθώς και σχέδια για τη βελτίωση του διαλόγου μεταξύ των μέσων ενημέρωσης από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, έργα πολιτιστικής ανάπτυξης, εκπαίδευση και της κοινωνίας των πολιτών.

Για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, θα χορηγηθεί χρηματοδότηση για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, το Κοσσυφοπέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και για τη Δημοκρατία της Αλβανίας για τη βελτίωση της οδικής υποδομής.

Τρία έργα έχουν εγκριθεί στη Taraklia στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Από αυτά, θα διατεθούν 190 349 λέβα για την ανακαίνιση των χώρων μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο της περιοχής.

Τα έργα στην Ουκρανία, τη Δημοκρατία της Αρμενίας και τη Γεωργία στοχεύουν στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Η χρηματοδότηση των σχεδίων προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2019, ο οποίος προορίζεται για την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια και την ανθρωπιστική βοήθεια.

“Η επιλογή των έργων που πραγματοποιούνται από κοινού με τις δικαιούχους χώρες είναι σύμφωνη με τα καθήκοντα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και η τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης των χωρών εταίρων”, αναφέρει η κυβέρνηση δήλωση./ibna