Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια

Τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενίσχυση της δραστηριότητας ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη, καθώς και την υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων στην ευρύτερη περιοχή αποφάσισαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,. Γιάννης Δραγασάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος του νέου εργαλείου είναι η ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με όρους περιφερειακής συνεργασίας και συν-ανάπτυξης.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, το Υπουργείου Εξωτερικών μεταφέρει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κονδύλια ύψους 198 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσφέροντας πιστώσεις, εγγυήσεις κ.ά. σε επιχειρηματικές δράσεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου.

Τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις γείτονες χώρες και τη διαμόρφωση επιχειρηματικών δεσμών και διασυνοριακών συνδέσεων, στην κατεύθυνση περαιτέρω τόνωσης της ελληνικής εξωστρέφειας (π.χ. υποτροφίες, επιμόρφωση, ενίσχυση νεοφυούς και γυναικείας επιχειρηματικότητας, υποδομές, συμμετοχή σε διεθνή fora, προγράμματα διασυνοριακής σύνδεσης, δράσεις για ευπαθείς κατηγορίες, δράσεις τεχνολογικής υποδομής και αναβάθμισης ψηφιακών υποδομών, κ.ά.).

Με τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει θεσμό αναφοράς για την παρέμβαση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και αναδεικνύει τον προωθητικό ρόλο της σε περιφερειακά σχήματα συνεργασίας και πρωτοβουλίες.

Νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Πενταετούς διάρκειας θα είναι πλέον ο προγραμματισμός και η εκτέλεση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), καθώς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχωρά στη θέσπιση ενός νέου πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί κατ’ αναλογία με το ΕΣΠΑ, δηλαδή με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το σχετικό σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» (ΕΠΑ) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτό (το νομοσχέδιο), το υπουργείο Οικονομίας καταρτίζει το ΕΠΑ, αντικείμενο του οποίου αποτελεί ο μεσοπρόθεσμος αναπτυξιακός προγραμματισμός που αφορά στην αξιοποίηση των εθνικών πόρων του ΠΔΕ, με βάση τις κατευθύνσεις και τις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν από την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική./ibna