Τουρκία: Εθνικιστική ρητορική για συσπείρωση των συντηρητικών ψηφοφόρων

Τουρκία: Εθνικιστική ρητορική για συσπείρωση των συντηρητικών ψηφοφόρων

Δυσκολίες στις δημοσκοπήσεις για τον Erdogan

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayip Erdogan υποστήριξε πως θα αλλάξεις το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας για να ονομαστεί ως τζαμί.

«Tην Αγιά Σοφιά  δεν θα την έχουμε μόνο με δωρεάν είσοδο. Μετά τις εκλογές την Αγιά Σοφιά θα την επαναφέρουμε στην κανονική της μορφή. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή θα ανακαλέσουμε την Αγιά Σοφιά από το καθεστώς του μουσείου και θα φέρουμε την Αγιά Σοφιά σε σημείο που να αποκαλείται πια ως τζαμί! Ο Trump, αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Έτσι δεν είναι; Δίνει τα υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ , έτσι δεν είναι; Kι εσείς τότε θα πάρετε μια απάντηση από την Τουρκία!» δήλωσε ο Erdogan στην ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Τουρκία πάντως έχουν μείνει ελάχιστες ημέρες για τις δημοτικές εκλογές της 31ηςΜαρτίου . Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Recep Tayyip Erdogan να χάσει τον δήμο της Άγκυρας, τον οποίο ελέγχει από το 1994.

Στην Κωνσταντινούπολη το κυβερνών Κόμμα προηγείται οριακά όμως σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν πως στο σύνολο των ψήφων η συμμαχία ΑKP-MHP θα παρουσιάσει μείωση ποσοστών σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018 όπου είχε λάβει το 51.6% των ψήφων.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΚΟΜSAR  η συμμαχία του. ΑΚP με το MHP στον δήμο της Άγκυρας θα συγκεντρώσει το 46.11% ενώ η συμμαχία της αντιπολίτευσης CHP-Iyi Parti  51.88%

Στην Κωνσταντινούπολη οριακή νίκη του AKP-MHP προβλέπει η Κomsar με 50.2% .Εδώ υποψήφιος του Erdogan είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim.

Ο έλεγχος των δήμων στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία καθώς έχουν τεράστιες αρμοδιότητες, από έργα υποδομής, συγκοινωνίες, αποκομιδή σκουπιδιών μέχρι και την ύδρευση αλλά και την παροχή φυσικού αερίου, γεγονός που βοηθά στη δημιουργία σχέσεις πελατειακού κράτους και ανοίγει το δρόμο δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων.

Η εθνικιστική ρητορική των τελευταίων ημερών θεωρείται πως είναι ένα αποτέλεσμα προσπάθειας συσπείρωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων./ibna