Δεν θα δοθεί δώρο Πάσχα – Κατατέθηκε η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δεν θα δοθεί δώρο Πάσχα – Κατατέθηκε η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για την καταβολή δώρου Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε γρήγορα να αντικρούσει τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, με τις οποίες άφηνε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση της έγκρισης για την καταβολή εναπόκειται στον πρωθυπουργό, ενώ υποστήριξε ότι οι πόροι για το μέτρο μπορούν να βρεθούν στο φετινό προϋπολογισμό.

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για τη λήψη έκτακτου μέτρου χωρίς τη συναίνεση των διεθνών εταίρων της Ελλάδας.

«Είναι η πρώτη φορά που το άκουσα. Ρωτήστε τον κ. Πετρόπουλο» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος. Αργότερα, πηγές του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισαν επίσης ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υπέβαλε την Τρίτη σχέδιο νόμου που παρέχει το νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μέρος μιας σειράς προηγούμενων μεταμνημονιακών ενεργειών, των οποίων η καθυστέρηση συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 975 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα.

Σχετικά με τα κριτήρια, η τροπολογία για την α’ κατοικία περιλαμβάνει προστασία πρώτης κατοικίας ως 250.000 ευρώ για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ιδιωτών, 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση της πρώτης κατοικίας και εισοδηματικά κριτήρια έως 36.000 ευρώ.

Το κριτήριο για τους δικαιούχους ιδιοκτήτες καθορίστηκε για ακίνητο αξίας έως 250.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση της πρώτης κατοικίας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το άθροισμα των υπολοίπων δανειακών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιζόμενων περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ ανά πιστωτή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης προστασίας. Το καθεστώς θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019./ibna