Βήμα-βήμα η άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο

Βήμα-βήμα η άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο

Από την τελευταία επίσκεψη Menendez στην Κύπρο και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Τι συζητήθηκε στην Αμερική, τι προηγήθηκε και τι προνοεί το νομοσχέδιο που προωθείται 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Με τη συνάντηση που είχε στο Καπιτώλιο με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε μέρος στο συνέδριο του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης το ζήτημα του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το οποίο αναμένεται σύντομα ο γερουσιαστής Menendez και μέλη του Κογκρέσου να παρουσιάσουν νομοσχέδιο για την κατάργησή του.  «Είχα πάντα την άποψη για την άρση του εμπάργκο όπλων», είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά και πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στην κυπριακή κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών που νομίζω ότι καθιστούν δυνατή αυτή την κίνηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Menendez χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

Με μικρά βήματα

Παρά τις προαναφερόμενες εξελίξεις πληροφορίες από το διπλωματικό παρασκήνιο αναφέρουν πως η άρση του εμπάργκο θα γίνει σταδιακά. Οι ζυμώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει ωστόσο όπως οι ίδιες πληροφορίες λένε δεν θα λάβει χώρα καμία κίνηση που να μην είναι προγραμματισμένη.

Οδηγός στις εξελίξεις διαφαίνεται να είναι η δήλωση προθέσεων που υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΠΑ, Χριστοδουλίδης και Pompeo, πέρυσι στις ΗΠΑ. Εκεί μεταξύ άλλων γινόταν και αναφορά στα πεδία της συνεργασίας των δυο χωρών στην Αν. Μεσόγειο όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, η τρομοκρατία κτλ.

Συνακόλουθα Κύπριοι στρατιωτικοί μετέβησαν στις ΗΠΑ και πήραν μέρος σε σεμινάρια και όλα αυτά στο πλαίσιο του ότι «παρά τη μικρή επικράτειά της και τον πληθυσμό της (…) η στρατηγική θέση της Κύπρου, η ένταξη στην ΕΕ και η στήριξη των δυτικών δημοκρατικών αρχών την καθιστούν σημαντικό εταίρο για τις ΗΠΑ», όπως ανέφερε σχετική έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Τι σκιαγραφεί το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας, το αμερικανικό νομοσχέδιο που προωθείται από τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων Robert Menendez σκιαγραφεί τους λόγους που πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την άρση του εμπάργκο και εκεί αναφέρεται επίσης πως η Γερουσία θεωρεί ότι:

-Η απευθείας πώληση και μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ  στην Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει τα αμυντικά συμφέροντα των ΗΠΑ  στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από άλλες χώρες που αποτελούν πρόκληση για τις ΗΠΑ.

-Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να:

(Α) συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη στις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας λύσης στη διαίρεση της Κύπρου

(Β) να επιβεβαιώσει τη σημασία της αποστρατικοποίησης του νησιού της Κύπρου, και

(Γ) για την Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ./ibna

Το νομοσχέδιο