Ξεκινά έρευνες η Shell στα ανοικτά της Βουλγαρίας

Ξεκινά έρευνες η Shell στα ανοικτά της Βουλγαρίας

Το σήμα της εκκίνησης για την διεξαγωγή υποθαλάσσιων ερευνών με στόχο τον εντοπισμό αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα στα ανοικτά της πόλης Burgas έδωσε η ολλανδική Royal Dutch Shell.

Η Shell όμως δεν είναι μόνη της, θα την συνδράμουν η ισπανική Repsol και η αυστραλιανή Woodside Energy, οι οποίες επίσης είχαν «κλείσει» από το 2016 σχετική δεσμευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την διενέργεια υποθαλάσσιων, σε μεγάλα μάλιστα βάθη, διερευνητικών γεωτρήσεων.

«Με συνεργάτες και με καλές προδιαγραφές ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας για να διεξάγουμε διερευνητικές γεωτρήσεις για τους επόμενους 18 μήνες. Αναμένεται άμεσα το γεωτρύπανο να μετακινηθεί στο σημείο που μας ενδιαφέρει ούτως ώστε την 1η Απριλίου να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας διερευνητική γεώτρηση» δήλωσε ο επικεφαλής της Shell στην Βουλγαρία, Alexander Kayes.

«Η περίοδος που θα μεσολαβήσει από την φάση εξερεύνησης και την έναρξη της εκμετάλλευσης και της παραγωγής του αργού πετρελαίου από το εν λόγω πεδίο μπορεί να διαρκέσει από έξι έως δέκα χρόνια» συμπλήρωσε ο Alexander Kayes.

Ειδικότερα, η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο 1-14 Khan Kubrat στην Μαύρη Θάλασσα σε βάθος 1.300 μέτρων και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Τον Νοέμβριο, η γαλλική Total μαζί με την αυστριακή OMV και την ισπανική Repsol πραγματοποίησαν την τρίτη τους διερευνητική γεώτρηση δίπλα από το πεδίο, το οποίο αναμένεται να εξερευνήσει η Shell στην Μαύρη Θάλασσα.

H επένδυση της Shell αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 50-150 εκατομμύρια δολάρια, όσον αφορά στο πεδίο Khan Kubrat στην Μαύρη Θάλασσα, στα 80 χλμ. στα ανοικτά της πόλης Burgas, ΝΑ της χώρας.

Η φάση εκμετάλλευσης θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Alexander Kayes, για 20 έως 30 χρόνια μετά.

Στόχος, ωστόσο, σε πρώτη φάση, είναι η παραγωγή 75.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα για μία δεκαετία, όπως έχει συμβεί σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις./ibna