Βόρεια Μακεδονία: Pendarovski και Siljanovska θα δώσουν τη μάχη στις προεδρικές εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Pendarovski και Siljanovska θα δώσουν τη μάχη στις προεδρικές εκλογές

Τρεις θα είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρώτος γύρος των οποίων  προγραμματίζεται για τις 21 Απριλίου και ο δεύτερος για τις 5 Μαϊου.

Ο Stevo Pendarovski, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ θα είναι ο  υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Zoran Zaev και BDI του Ali Ahmeti.

Η Gordana Siljanovska, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων θα είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται   ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Gjorge Ivanov.

Ο τρίτος υποψήφιος θα είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, Blerim Reka, ο οποίος  υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα BESA και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα προκριθούν ο 56χρονος Stevo Pendarovski και η 65χρονη Gordana Siljanovska.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “TELMA”, ο Stevo Pendarovski συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 25%, η  Gordana Siljanovska 22,4%, ενώ ο Blerim Reka 10,9%. Μεγάλο, ωστόσο, είναι το ποσοοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 40%.

Ανά εθνοτική προέλευση των ψηφοφόρων, η Siljanovska προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2% έναντι 26,1% του Pendarovski. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Reka με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Pendarovski και μόλις 0,4% την Siljanovska.

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ Pendarovski και Siljanovska αυξάνεται ακόμη περισσότερο και έτσι ο υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, ενώ η υποψήφια του VMRO-DPMNE 26,2%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 13 έως 19 Μαρτίου 2019 σε δείγμα 1.001 ατόμων.

Ωστόσο, για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%, κάτι που δεν είναι απολύτως βέβαιο, λόγω της σχετικής αδιαφορίας του εκλογικού σώματος γι΄αυτές, αλλά και λόγω του ότι περίπου 25% των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας ζει και εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και ελάχιστοι από αυτούς θα ψηφίσουν στις εκλογές. Ένας επιπλέον λόγος που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το εάν η συμετοχή στον δεύτερο γύρο ξεπεράσει το 40%, είναι ότι σε αυτόν, ελλείψει Αλβανού υποψηφίου, θα περιοριστεί και ο αριθμός των Αλβανών ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο δεν ξεπράσει το 40%, τότε οι εκλογές ακυρώνονται και θα προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε, καθήκοντα Προέδρου της χώρας θα ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Talat Xhaferi, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα BDI.

Η δεύτερη πενταετής θητεία του Gjorge Ivanov λήγει στις 12 Μαΐου. Οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιιτκής και ασφάλειας./ibna