Πώς είναι η κατάσταση με τα ΜΜΕ στη Βόρεια Μακεδονία;

Πώς είναι η κατάσταση με τα ΜΜΕ στη Βόρεια Μακεδονία;

Αντιμέτωπα με πολλά προβλήματα είναι τα μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ένα από τα κύρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ρύθμιση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Αυτές ήταν οι εκτιμήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, με επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Επικοινωνίας και Διαφάνειας, Robert Popovski δήλωσε ότι το κράτος θα βοηθήσει στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για να λειτουργήσουν τα μέσα ενημέρωσης χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή και ότι τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασία αυτορρύθμισης.

“Η κοινή γνώμη πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα. Η αυτορρύθμιση είναι πολύ σημαντική. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και ψευδών ειδήσεων”, ανέφερε ο Popovski.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας για τη Δεοντολογία των ΜΜΕ, Katerina Sinadinovska, δήλωσε ότι η έλλειψη επαγγελματιών δημοσιογράφων είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με αυτήν, τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πολλές πύλες ειδήσεων που χρηματοδοτούνται από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς και επιχειρηματικές ομάδες.

«Υπάρχει έλλειψη περιεχομένου λόγω έλλειψης πόρων. Αυτό καθιστά δύσκολο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προσλάβουν ρεπόρτερ», ανέφερε η Sinadovska.

Ο πρεσβευτής της Ολλανδίας, Walter Plomp, δήλωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω μιας σαφώς καθορισμένης νομοθεσίας.

Η τελευταία έκθεση προόδου της ΕΕ αναφέρει ότι υπάρχει σαφής πολιτική πόλωση στη Βόρεια Μακεδονία και αυτό αντανακλάται στα online μέσα ενημέρωσης./ibna