Υπουργός Εσωτερικών Stefanovic: Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή το 2020

Υπουργός Εσωτερικών Stefanovic: Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή το 2020

Η πρώτη πιθανή ημερομηνία για πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσε να είναι τον Ιούνιο, δήλωσε o Nebojsa Stefanovic, ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Ωστόσο, ο Stefanovic, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, δεν απέκλεισε οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν το 2020, ως άλλη πιθανότητα.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές… γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς αλληλένδετους παράγοντες», δήλωσε ο Stefanovic, σήμερα, στους δημοσιογράφους. Κατά τα λεγόμενά του, «όλα θα γίνουν σαφέστερα τις επόμενες 20 ημέρες».

Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση του κόμματος, ο ηγέτης του SNS και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, δήλωσαν ότι οι προοδευτικοί ήταν «πιο έτοιμοι» να λάβουν απόφαση για τις εκλογές από ότι πριν. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, όπως είπε.

Ο Stefanovic επανέλαβε τις δηλώσεις του Vucic ότι η κυβέρνηση «δεν θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που ορίζει η αντιπολίτευση». Επίσης, έκανε έκκληση στους πολίτες να μην «σέβονται και να μην ακολουθούν εκείνους που κάνουν χρήση της βίας». «Δεν ξέρω τι περιμένει ο Bosko Obradovic», δήλωσε ο Stefanovic, «αλλά ξέρω ότι ούτε ο Vucic ούτε κανένας από εμάς είναι έτοιμος να ικανοποιήσει αιτήματα φασιστών και μεγιστάνων». «Η κυβέρνηση δεν συνάπτει συμφωνίες με αυτού του είδους τους ανθρώπους».

Οι αξιωματούχοι του SNS αποκαλούν τακτικά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως φασίστες και μεγιστάνες.

Η αντιπολίτευση δεν παρακολουθείται για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Σερβία (από την αστυνομία), ωστόσο, «παρακολουθούνται άλλοι πολίτες που θα ήταν υπεύθυνοι για πράξεις βίας, εάν συνέβαιναν», δήλωσε ο Stefanovic. «Και αυτοί (η αντιπολίτευση) παραμένουν αμέτοχοι. Δεν είναι καν έτοιμοι να στηρίξουν τον λαό τους».

Αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTS από διαδηλωτές στις 16 Μαρτίου, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχαστεί». Η επίθεση ήταν «τρομακτική και επιβλαβής»./ibna