Ο αγώνας εναντίον του χώρου υγειονομικής ταφής των πυρηνικών αποβλήτων της Κροατίας συνεχίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Β-Ε

Ο αγώνας εναντίον του χώρου υγειονομικής ταφής των πυρηνικών αποβλήτων της Κροατίας συνεχίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην Β-Ε

Το πρόβλημα σχετικά με την πρόθεση της Κροατίας να αποθηκεύσει πυρηνικά απόβλητα στην περιοχή της Trgovska Gora, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, διαρκεί εδώ και μερικά χρόνια, αλλά οι αρχές της ομοσπονδίας της Β-Ε δεν έχουν αντιδράσει εγκαίρως από την αρχή. Η μάχη εναντίον του χώρου υγειονομικής ταφής των πυρηνικών αποβλήτων έπεσε στην πλάτη της Δημοκρατίας Σρέπσκα και της κυβέρνησής της. Τους τελευταίους μήνες, όταν η Κροατία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της, η Β-Ε ξύπνησε σε ομοσπονδιακό επίπεδο και συνειδητοποίησε ότι είναι απαραίτητο να γίνει κάτι για να προστατευτεί τόσο ο λαός όσο και η φύση στη μακρινή Δύση της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε Mirko Šarović θεωρεί απαράδεκτη την αποθήκευση οποιουδήποτε είδους αποβλήτων στα σύνορα με μια γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι η πρόθεση της Κροατίας να αποθηκεύσει τα πυρηνικά απόβλητα στα σύνορα με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φιλική χειρονομία.

“Πιστεύω ότι έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας, όπου η Β-Ε θέλει η Κροατία να ακούει τη φωνή της”, δήλωσε ο Šarović, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο “Το θέμα της διάθεσης ραδιενεργών και πυρηνικών αποβλήτων στην Trgovska Gora” (Issue of a radioactive and nuclear waste disposal site at Trgovska Gora), που διοργανώθηκε από τη Green Club. Ο Šarović ανέφερε ότι στη Β-Ε δεν έχουν απομείνει πολλές επιλογές.

Ελπίζει ότι τα θεσμικά όργανα της Β-Ε θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος και ότι θα πρέπει να αναζητήσουν διεθνή στήριξη για να αλλάξουν οι προθέσεις της Κροατίας να διαθέσει και να αποθηκεύσει ραδιενεργά και πυρηνικά απόβλητα στα σύνορα με τη Β-Ε.

Σχολιάζοντας μια ιδέα ότι απαιτείται διεθνής διαιτησία για την επίλυση του ζητήματος, ο Šarović υπενθύμισε ότι η Κροατία θα πρέπει να συμφωνήσει με τη διαιτησία.

Ο υπουργός Οικολογίας και Τουρισμού της Ομοσπονδίας της Β-Ε, Edita Đapo, προειδοποιεί ότι ένας χώρος διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στην Trgovska Gora θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό της Β-Ε σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς, πλημμύρας ή ανθρώπινου ατυχήματος, ειδικά για τους κατοίκους της μεθοριακής περιοχή όπου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την μελισσοκομία ή τον τουρισμό.

«Εάν η Κροατία είναι πρόθυμη να υποστεί απώλειες 4.000 κατοίκων στο Ντβορ, η Β-Ε δεν μπορεί να πληρώσει το τίμημα της δημιουργίας χώρου απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων στην πόρτα της, επειδή τα απόβλητα δεν θα διατεθούν για 10 ή 15 χρόνια και στη συνέχεια θα καλλιεργηθούν εκ νέου. Θα είναι χώρος διάθεσης που θα παραμείνει εκεί για 250.000 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Đapo στον Τύπο.

Ο Saša Magazinović, επικεφαλής του Green Club, αναφέρει ότι το θέμα της Επαρχιακής Γκόρα δεν είναι αντι-Κροατική υστερία, αλλά μια προσπάθεια να οικοδομηθεί διάλογος και να επιλυθεί το πρόβλημα στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Προειδοποιεί ότι ο χώρος όπου η Κροατία σκοπεύει να διαθέσει και να αποθηκεύσει τα ραδιενεργά και πυρηνικά απόβλητα της βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Una και τα σύνορα με τη Β-Ε, σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από το κεντρικό Novi Grad και λίγα εκατοντάδες μέτρα από μία εγκατάσταση ύδρευσης από την οποία οι κάτοικοι της Β-Ε λαμβάνουν το πόσιμο νερό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυσμενείς συνέπειες ενός υποθετικού ατυχήματος θα επηρέαζαν κατά τα δύο τρίτα τη Β-Ε και το ένα τρίτο την Κροατία.

Ο δήμαρχος του Novi Grad Miroslav Drljača εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Σεράγεβο φιλοξένησε μια διάσκεψη για το θέμα της Επαρχίας Trgovska Gora και ότι οι συμμετέχοντες του επιβεβαίωσαν την άποψη των κατοίκων και των αρχών της πόλης του, λέγοντας ότι ο χώρος δεν ήταν αποδεκτός λόγω της εγγύτητάς του στα σύνορα και τη μη τήρηση των τεχνικών απαιτήσεων για τη διάθεση των ραδιενεργών αποβλήτων.

Ο δήμαρχος της κροατικής πόλης Petrinja και ο Κροάτης βουλευτής Darinko Dumbović αναφέρουν ότι ο τομέας όπου οι αρχές σκοπεύουν να διαθέσουν τα ραδιενεργά απόβλητα αξίζει διαφορετικού είδους μεταχείρισης.

“Αυτό το τμήμα του Pounje είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές για μια υγιή ζωή, βιολογική παραγωγή και ό, τι πρέπει να έχουμε στο μέλλον”, δήλωσε ο Dumbovic και πρόσθεσε ότι η Trgovska Gora δεν ήταν ασφαλής λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων εκεί.

Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους των αρχών της Β-Ε, πρεσβειών και διεθνών οργανισμών, καθώς και τον τομέα των ΜΚΟ από τη Β-Ε και την Κροατία./ibna