Η αστυνομία στην Αλβανία εκπαιδεύτηκε από τον ΟΑΣΕ εν όψη των τοπικών εκλογών

Η αστυνομία στην Αλβανία εκπαιδεύτηκε από τον ΟΑΣΕ εν όψη των τοπικών εκλογών

Η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία ξεκίνησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Αλβανούς αστυνομικούς πριν από τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου.

Σε σημερινή συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας και του πρεσβευτή του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Bernd Borschardt, ο επικεφαλής της αλβανικής αστυνομίας, Ardi Veliu, δήλωσε ότι η αστυνομία του κράτους θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ομαλή εκλογική διαδικασία.

Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας διαβεβαίωσε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι «η κρατική αστυνομία θα προσπαθήσει να προωθήσει τις καλύτερες αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παρουσίας του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, ο οποίος πρόσφατα δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης της χώρας, επαίνεσε το έργο της αστυνομίας για την εξασφάλιση ομαλών εκλογών το 2017.

«Η αστυνομία έκανε πολύ καλή δουλειά στις γενικές εκλογές του 2017. Είμαι βέβαιος ότι η αστυνομία θα είναι αμερόληπτη στο έργο της. Η παρουσία του ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να ενεργεί ως στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΑΣΕ στη χώρα.

Ενώ οι τοπικές εκλογές είναι λίγο περισσότερο από τρεις μήνες μπροστά, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αντιπολίτευση στην Αλβανία θα συμμετάσχει σε αυτές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου και ενδεχομένως το μποϊκοτάζ των τοπικών εκλογών, ζητώντας από το κυβερνών κόμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Edi Rama, να σχηματίσει μια νέα προσωρινή κυβέρνηση και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Οι ενέργειες της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει ευρεία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, ενώ πολλοί ξένοι διπλωμάτες ζήτησαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο και να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές./ibna