Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει τον υποτιθέμενο Βούλγαρο σύνδεσμο στην υπόθεση Skripal

Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει τον υποτιθέμενο Βούλγαρο σύνδεσμο στην υπόθεση Skripal

Μυστήριο συνεχίζει να περιβάλλει τους ισχυρισμούς για σχέση μεταξύ της επίθεσης με δηλητήριο του Μαρτίου 2018 στον πρώην αξιωματικό της Ρωσίας Serghey Skripal και της δηλητηρίασης του Βούλγαρου επιχειρηματία της βιομηχανίας όπλων Emil Gebrev τον Απρίλιο του 2015.

Ο σύνδεσμος, σύμφωνα με ισχυρισμούς της ιστοσελίδας Bellingcat, παίρνει τη μορφή του Sergey Fedotov, αξιωματικού της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, ο οποίος σύμφωνα με την ιστοσελίδα είναι στην πραγματικότητα ο Denis Sergeev, ανώτερος αξιωματικός της GRU και πτυχιούχος της στρατιωτικής διπλωματικής ακαδημίας της Ρωσίας.

Το επίσημο ενδιαφέρον στη Βουλγαρία για την εικαζόμενη δηλητηρίαση του Gebrev και του γιου του ανανεώθηκε από αναφορές σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο Fedotov συμμετείχε και στις δύο επιθέσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2019, προέκυψε ότι ενώ η έρευνα για την υπόθεση Gebrev είχε ανασταλεί τον Απρίλιο του 2016, επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αφού ο Gebrev έγραψε στον Γενικό Εισαγγελέα Sotir Tsatsarov, λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας είχε υποψίες ότι είχε δηλητηριαστεί με ουσία από την οικογένεια Novichok, το δηλητήριο που λέει το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση του Skripal.

Τον Φεβρουάριο, ο Tsatsarov επιβεβαίωσε ότι ο Fedotov βρισκόταν στη Βουλγαρία το 2015, έχοντας έρθει στις 5 Φεβρουαρίου, αναχωρώντας στις 22 Φεβρουαρίου, ερχόμενος πάλι στις 24 Απριλίου και αναχωρώντας στις 28 Απριλίου και έπειτα ερχόμενος πάλι στις 23 Μαΐου και αναχωρώντας στις 29 Μαΐου.

Ήταν στις 28 Απριλίου 2015, όταν ο Gebrev αρρώστησε ενώ ήταν σε ένα εστιατόριο στη Σόφια. Ο Gebrev έπεσε σε κώμα και αντιμετωπίστηκε από στρατιωτικούς ειδικούς για δηλητηρίαση με άγνωστη ουσία. Ο γιος του Gebrev και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας του αρρώστησαν επίσης με σημάδια δηλητηρίασης τις ημέρες μετά την κατάρρευση του, αν και με ασθενέστερα συμπτώματα, δήλωσε το Bellingcat.

Οι εξετάσεις δεν φαίνεται να επιβεβαίωσαν την ταυτότητα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε κατά του Gebrev. Ο Tsatsarov δήλωσε στα ΜΜΕ ότι σε αναλύσεις που έγιναν επί της ουσίας, δεν βρέθηκαν χημικές ουσίες που απαντώνται στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα (CWC). Ωστόσο, το Bellingcat ανέφερε ότι το Novichok δεν ήταν στη λίστα CWC.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η υπόθεση συζητήθηκε μεταξύ της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σόφια, Emma Hopkins, του πρωθυπουργού Boiko Borissov, του υπουργού Εσωτερικών Mladen Marinov, των αρχηγών ασφαλείας και πληροφοριών και του Tsatsarov.

Ο Marinov είπε αργότερα ότι είναι σε εξέλιξη πολλές έρευνες. Είπε ότι μικρές ποσότητες οργανικής ύλης φωσφόρου είχαν βρεθεί στον καφέ και τη σαλάτα του Gebrev, αλλά δεν θεωρήθηκε ότι ήταν η αιτία της ασθένειάς του λόγω των μικρών ποσοτήτων που εμπλέκονται.

Η Hopkins επιβεβαίωσε μετά τη συνάντηση της 11ης Φεβρουαρίου ότι οι βουλγαρικές και βρετανικές αρχές συνεργάστηκαν για την υπόθεση Gebrev τους τελευταίους μήνες. Τις ημέρες μετά τη συνάντηση μεταξύ της Βρετανίδας πρέσβειρας και των Βούλγαρων ανώτατων αξιωματούχων, οι εκθέσεις ανέφεραν ότι οι υπάλληλοι των Μυστικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στη Βουλγαρία για την υπόθεση Gebrev.

Ο Tsatsarov σχολίασε ότι μερικοί από τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση Gebrev είναι εικασίες παρά γεγονότα.

Μετά την καταιγίδα των δηλώσεων και των εκθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου, δεν έχουν υπάρξει περαιτέρω ενημερώσεις από την Εισαγγελία ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό όργανο στη Βουλγαρία σχετικά με την υπόθεση. Από τεχνικής άποψης, έχουν κινηθεί προδικαστικές διαδικασίες για απόπειρα δολοφονίας από άγνωστο δράστη, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ληφθεί απόφαση να υποβληθούν επίσημα κατηγορίες στο δικαστήριο, είναι σύνηθες το γραφείο του εισαγγελέα να κάνει δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό. Μέχρι τότε, το μυστήριο και οι θεωρίες  θα εξακολουθούν να περιβάλλουν την υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ των δύο υποθέσεων./IBNA