Σε ποια σημεία τα βρήκαν κυβέρνηση και Κομισιόν για την πρώτη κατοικία

Σε ποια σημεία τα βρήκαν κυβέρνηση και Κομισιόν για την πρώτη κατοικία

Συμφωνία σε μια σειρά από βασικά ζητήματα φαίνεται ότι επιτεύχθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με αποκορύφωμα το χθεσινό EWG. Αν και δεν έχει υπάρχει ακόμη τελική λύση, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά επιμέρους ζητήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αφού απομένει η διατύπωση κάποιων άρθρων προκειμένου η τροπολογία που αφορά το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη (προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό) να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Φυσικά πρόσωπα

Κατά τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών υπήρχαν διαφωνίες από την πλευρά των θεσμών σε σχέση με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, κάμφθηκαν από την ελληνική πλευρά και αναμένεται να ισχύσουν ως έχουν.

Από εκεί και πέρα, το αρχικό πλαίσιο που έχει παρουσιάσει στους θεσμούς η κυβέρνηση κατόπιν της συμφωνίας με τις τράπεζες δίνει στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (πλαφόν στις 260.000 ευρώ). Στο συγκεκριμένα όρια ενδέχεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις. Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ένταξης των επιχειρηματικών δανείων.

Επιχειρηματικά δάνεια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχτηκε σημαντική μείωση των περιουσιακών κριτηρίων υπαγωγής στον νέο νόμο και ειδικότερα, μείωση των κινητών αξιών της λοιπής ακίνητης περιουσίας (πλην της πρώτης κατοικίας) κοντά στις 100.000 ευρώ. Επίσης, το όριο αντικειμενικής της προσημειώμένης και α΄κατοικίας τίθεται κοντά στις 175.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο δανείου και αυτό στις 130.000 ευρώ

Τέλος, συμφωνία επήλθε και για τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα είναι μειωμένα, με το πλαφόν για το ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο.

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παραμένει ακόμη η συμφωνία για τον χειρισμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη δικάσιμο./ibna