Θύελλα αντιδράσεων από την παραίτηση Αρέστη

Θύελλα αντιδράσεων από την παραίτηση Αρέστη

Βολές από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως επιθυμεί η θέση της κυβέρνησης

του Μιχάλη Μιχαήλ

Μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Κύπρο η άποψη του προέδρου της Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος, του δικαστή Γιώργο Αρέστη. Ο τελευταίος μίλησε στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απαξίωση όπως υποστήριξε που έτυχε το πόρισμα για την κατάρρευση της ΣΚΤ από την κυβέρνηση και δη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ο ίδιος τόνισε γίνεται προσπάθεια αποδόμησης του πορίσματος και απαξίωσής του αλά καρτ και έθεσε θέμα αξιοπρέπειας κάνοντας λόγο για προσβλητική για τον ίδιο αμφισβήτηση από κυβερνητικής πλευράς του πορίσματος της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό, μην κρύβοντας την ενόχλησή του από τα όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Υπουργό Οικονομικών για το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής .

«Όπως καλά γνωρίζετε ουδείς είναι στο απυρόβλητο, ούτε εάν κυβερνάς, ούτε εάν έχεις τα οποιαδήποτε αξιώματα ακόμα και των δικαστικών αποφάσεων μη εξαιρουμένων. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνούν ή κρίνουν δικηγόροι ακόμη και ο Γενικός Εισαγγελέας συμπεριφορές δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θέλω να επαινέσω τη δουλειά που έγινε, αλλά δεν μπορεί να διαπιστώνεις ένα γεγονός και στο τέλος να καταλήγεις σε συμπεράσματα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το προηγούμενο εύρημα», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Φυσιολογική εξέλιξη

Τούτων λεχθέντων και μετά την παραίτηση Αρέστη από την προαναφερόμενη επιτροπή, αντιφατική ήταν και η ανάγνωση που έκανε τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση. Η παραίτηση του Γεώργιου Αρέστη από την προεδρία της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος», στην οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί χαστούκι σε μια Κυβέρνηση που έχει εξευτελίσει τον θεσμό των ερευνητικών επιτροπών, δήλωσε στη Βουλή ο Πρόεδρος των Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Ανέφερε πως με τα όσα δηλώνει τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υποσκάπτουν προσωπικά τον κ. Αρέστη αλλά και τον θεσμό των ερευνητικών επιτροπών.

Κληθείς από την πλευρά του να σχολιάσει την παραίτηση Αρέστη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τη χαρακτήρισε ως φυσιολογική εξέλιξη μετά τον τρόπο που αντέδρασε η Κυβέρνηση στο θέμα του πορίσματος. Το πόρισμα εκείνο καταλήγει στα συμπεράσματα του βασιζόμενο σε πάρα πολλά έγγραφα και όχι μόνο στις καταθέσεις είπε ο Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε πως  υπήρξε μια απαξίωση στα πρόσωπα που απάρτιζαν την Επιτροπή και συνεπώς το ελάχιστο που είχαν να πράξουν για να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια τους ήταν να παραιτηθούν από θέσεις που τους είχε διορίσει αυτή η Κυβέρνηση.

«Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του είχε σχολιάσει ήδη από τη Δευτέρα ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ερωτηθείς για την παραίτηση του κ. Γιώργου Αρέστη. Έχουμε δει την αιτιολογία που προβάλλει ο κ. Αρέστη η οποία δεν είναι ακριβώς αυτό που με ρωτάτε, εν πάση περιπτώσει ο καθένας είναι ελεύθερος φυσικά να κάνει τις επιλογές του. Η Κυβέρνηση είχε κάνει εκείνη την επιλογή, ο κ. Αρέστη παραιτείται, θα πρέπει να αντικατασταθεί», κατέληξε ο Πρόδρομος Προδρόμου./ibna