Τα 11 οικόπεδα στην Ελλάδα που θα δοθούν για έρευνες υδρογονανθράκων

Τα 11 οικόπεδα στην Ελλάδα που θα δοθούν για έρευνες υδρογονανθράκων

Στις σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια από την έρευνα, εκμετάλλευση και διακίνηση υδρογονανθράκων, στάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε., Ιωάννης Μπασιάς, κατά την ομιλία του στο 1ο διεθνές συνέδριο στην Κοζάνη, με θέμα: «Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών, σύμφωνα με τον ίδιο, στρέφεται καταρχάς στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ – Κύπρος – Αίγυπτος) με μέσο όρο βάθους νερού τα 1.200 μέτρα, στην συνέχεια στην θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (στα σύνορα Βουλγαρίας και Ρουμανίας) με μέσο βάθος νερού τα 2 χλμ. και τέλος σε περιοχές, όπως του Ιονίου και ΝΔ της Κρήτης, με ίδιο και με μεγαλύτερο βάθος νερού.

«Αυτό θα είναι το μελλοντικό γεωγραφικό σποτ και για αυτό είναι σημαντικό» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, για τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία με θετικές ενδείξεις θα χρειαστεί, όπως επεσήμανε, τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε η εξέλιξη της τεχνολογίας να επιτρέψει γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη των 3 χλμ., που είναι το σημερινό τεχνικοοικονομικό όριο των εκμεταλλεύσεων.

«Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, είμαστε ένα μέρος του ενδιαφέροντος της διεθνούς βιομηχανίας σε τέτοια περιβάλλοντα» τόνισε ο Ιωάννης Μπασιάς και υπογράμμισε ότι αυτό «μπορεί να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον της χώρας».

Ειδικότερα, στις περιοχές ανά την ελληνική επικράτεια, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της έρευνας για υδρογονάνθρακες, εστίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, Σπύρος Μπέλλας, υπογραμμίζοντας ότι οι ήδη υπάρχουσες παραχωρήσεις αφορούν έντεκα θαλάσσια οικόπεδα στην Ελλάδα, για τα επτά εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει οι σχετικοί νόμοι (Ιωάννινα, Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, ΒΔ Πελοπόννησος, Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος και η περιοχή 2 δυτικά της Κέρκυρας).

Για άλλα τέσσερα – πρόκειται για το μπλοκ 10 στον κόλπο της Κυπαρισσίας, την περιοχή του Ιονίου που έχει εξελίξει η ΕΔΕΥ και δύο περιοχές μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης – αναμένεται η έγκριση τους το επόμενο διάστημα από την Βουλή.

Ο κ. Μπέλλας, εκτίμησε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις χρονικά θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους στον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ και Edison) και στο Κατάκολο (Ενεργειακή Αιγαίου).

Πρόσθεσε, ότι περιοχές που θα είναι «ώριμες» σε δύο-τρία χρόνια είναι το «μπλοκ 2», δυτικά της Κέρκυρας (Total – ΕΛΠΕ) και σε τρία – τέσσερα χρόνια η περιοχή του Ιονίου (Repsol – ΕΛΠΕ), ενώ τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και ΝΔ της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ).

Σημειώνεται ότι στοιχεία συλλέγονται και μελετώνται από τμήματα νοτίως της Κρήτης, στην νότια Πελοπόννησο και στο Ιόνιο, ΝΔ των Παξών, δυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Ζακύνθου./ΙΒΝΑ