Το Κοσσυφοπέδιο γιορτάζει την 20ή επέτειο από τις βομβιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Σερβία

Το Κοσσυφοπέδιο γιορτάζει την 20ή επέτειο από τις βομβιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Σερβία

Την Κυριακή, το Κοσσυφοπέδιο γιόρτασε την 20ή επέτειο από τις βομβιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στις σερβικές δυνάμεις, οι οποίες οδήγησαν στο τέλος ενός πολέμου που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.

Η εκστρατεία εναέριας βομβιστικής επίθεσης, η οποία διήρκεσε 78 ημέρες, χρησιμοποιήθηκε από τις χερσαίες σερβικές δυνάμεις για σκοπούς εκδίκησης των Αλβανών υπηκόων. Πάνω από 10 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 800 χιλιάδες εκτοπίστηκαν από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ άλλοι 5 χιλιάδες δήλωσαν ότι αγνοούνται μετά τον πόλεμο.

Στις 10 Ιουνίου 1999, το ΝΑΤΟ υπέγραψε συμφωνία με τον τότε γιουγκοσλαβικό στρατό για την πλήρη απόσυρση του από το Κοσσυφοπέδιο, ενώ δύο ημέρες αργότερα, η ειρηνευτική αποστολή της KFOR εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο, θέτοντας τέλος στον πόλεμο και την κυριαρχία του Βελιγραδίου στη χώρα.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ αντίκρισαν το πραγματικό μέγεθος του πολέμου όταν ήρθαν αντιμέτωπες με τους μαζικούς τάφους και την απόλυτη καταστροφή.

20 χρόνια αργότερα, ο αριθμός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που ευθύνονται για την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο είναι 4500, έναντι 50 χιλιάδων το 1999.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε την Κυριακή ότι η μάχη της 24ης Μαρτίου 1999 σηματοδότησε «ένα μεγάλο σημείο καμπής για την ελευθερία και αυτό που έκανε αυτήν την ημέρα τόσο λαμπρή ήταν η παρέμβαση του ΝΑΤΟ πριν από 20 χρόνια. Σήμερα θυμόμαστε με σεβασμό και επαίνους την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Thaci.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, στην οποία αναφέρει ότι «ο λαός του Κοσσυφοπεδίου θα είναι πάντα ευγνώμων για τη συμβολή του ΝΑΤΟ στη διάσωση χιλιάδων ζωών και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο»./ibna