Χριστοδουλίδης: Χάνεται το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων χωρίς το πρακτικό της 4ης Ιουλίου

Χριστοδουλίδης: Χάνεται το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων χωρίς το πρακτικό της 4ης Ιουλίου

Τι είπε για την τριμερή στο Ισραήλ τόσο στην Αμερική όπου και βρίσκεται όσο και σε συνέντευξή του στην κυπριακή «Καθημερινή»

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή τη δημιουργία του «διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου» και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία, παρουσίασε χθες, στην Ουάσινγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δημοσιογράφος Αποστόλης Ζουπανιώτης από την Ουάσιγκτον σε συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου του AIPAC, της μεγαλύτερης οργάνωσης του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι. Ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι το όραμα της Κύπρου για την περιοχή είναι να ιδρυθεί ένας περιφερειακός οργανισμός ασφάλειας και συνεργασίας, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις, ώστε στο πλαίσιο αυτό να συζητούνται όλα τα θέματα της συνεργασίας στην περιοχή.

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Χριστοδουλίδη (καλύπτοντας θέματα του δυτικού ημισφαιρίου) ήταν ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), Luis Almagro Lemes, και συντονιστής ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων του AIPAC, Stephen Schneider. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το πλαίσιο των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ μέσα από τρία πρίσματα.

Όσον αφορά το διμερές επίπεδο επεσήμανε τη στενή συνεργασία που υπάρχει, και πέραν του ενεργειακού τομέα επεκτείνεται σε θέματα ασφάλειας, τεχνολογίας και υγείας. Σημείωσε επίσης ότι πλέον έχουν ενισχυθεί οι επαφές ανάμεσα στον κυπριακό και στον ισραηλινό λαό.

Το άλλο πρίσμα αφορά την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε πάλι από τα ενεργειακά, ωστόσο σήμερα έχει επεκταθεί σε πολλούς άλλους σημαντικούς τομείς. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, μέχρι σήμερα έχουν γίνει έξι συναντήσεις κορυφής, οι οποίες παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τέλος υπάρχει, σημείωσε, το πολυμερές πρίσμα, όπως εκφράστηκε με την πρόσφατη άτυπη συμμετοχή των ΗΠΑ, με τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, στην τριμερή συνάντηση στα Ιεροσόλυμα.

Προσέγγιση ως χώρα σταθερότητας όχι ταραξίας

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου έδωσε συνέντευξη στην κυπριακή «Καθημερινή» πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ και μετά την τριμερή στο Ισραήλ. Εκεί τόνισε πως η προσέγγιση τρίτων χωρών προς την Κύπρο είναι προσέγγιση προς μια χώρα σταθερότητας στην περιοχή και όχι προς μια χώρα-ταραξία.

Ως προς τα αποτελέσματα της Τριμερούς σχολίασε ότι όραμα και προσδοκία της Κύπρου για την Ανατολική Μεσόγειο είναι όλες αυτές οι πολυεπίπεδες συνεργασίες να μετεξελιχτούν σε έναν περιφερειακό οργανισμό ασφαλείας και συνεργασίας των κρατών της περιοχής.

«Να οδηγηθούμε, δηλαδή, σταδιακά, σε μια θεσμική μεταξύ μας διασύνδεση που θα ενισχύσει τις προοπτικές και τις δυνατότητες των κρατών της περιοχής», όπως είπε.

Για το δε κυπριακό τόνισε πως η Λευκωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις για χάριν των διαπραγματεύσεων ενώ ως προς την επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς για το πρακτικό της 4ης Ιουλίου ανέφερε πως αυτό ξεκαθαρίστηκε την 4η Ιούλιου μετά από απαίτηση και δική μας και των τουρκοκυπρίων.

«Πολύ απλά γιατί αν ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια χωρίς αυτό, στην ουσία χάνεται το σημαντικό κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας που από πλευράς αποτελεσμάτων και ουσίας ήταν η σημαντικότερη στην ιστορία των διαπραγματεύσεων από τότε που ξεκίνησαν» είπε σχετικά./ibna