Συνέντευξη IBNA. Πρώην βουλευτής σχολιάζει την πολιτική κρίση στην Αλβανία

Συνέντευξη IBNA. Πρώην βουλευτής σχολιάζει την πολιτική κρίση στην Αλβανία

Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε στο ΙΒΝΑ ο πρώην δήμαρχος της Bulqiza και πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Rolant Keta: «Θα υπάρξουν εκλογές μόνο αφού εγγυηθεί η ελευθερία του εκλέγειν. Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα, αλλιώς, ποιο είναι το θέμα της ψηφοφορίας;». «Μπορούν να διεξαχθούν μόνο ελεύθερες εκλογές με προσωρινή κυβέρνηση». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Rolant Keta, ο οποίος επικεντρώνεται στην «εκλογική κλοπή» «Οι περιπτώσεις εκλογικής κλοπής έχουν εντοπιστεί από τον ΟΑΣΕ-ODIHR. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτό είναι ένα παράνομο κοινοβούλιο. Μιλάμε για το 20% των ψήφων. Αυτοί είναι οι λόγοι για τις διαμαρτυρίες μας », καταλήγει.

Συνέντευξη στον Albert Zholi

Η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαμαρτυρίες της μετά την ακραία απόφαση της να παραιτηθεί από το κοινοβούλιο. Πώς θα το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Ο στόχος πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες είναι να απομακρυνθεί ο Edi Rama από το αξίωμα του και να προετοιμαστούν οι πρόωρες εκλογές ως αναγκαιότητα για τη σταθερότητα της χώρας. Όπως γνωρίζετε, η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να αποσυρθεί, αλλά θα συνεχίσει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες μέχρι να εκπληρώσει το στόχο της. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Κανείς δεν πιστεύει στην κυβέρνηση αυτή.

Γιατί λέτε “εκλογική κλοπή”;

Επειδή γνωρίζετε σε πόσα διεθνή μέσα ενημέρωσης αντικατοπτρίζεται το γεγονός ότι υπήρξε εξαγορά ψήφων στις εκλογές του 2017 και οι ψήφοι αυτοί αγοράστηκαν με χρήματα που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις και ναρκωτικά. Ο ΟΑΣΕ-ODIHR αναγνώρισε επίσης ότι υπήρξε κλοπή στις εκλογές αυτές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτό το κοινοβούλιο είναι παράνομο. Μιλάμε για το 20% των ψήφων. Αυτές είναι οι αιτίες των διαμαρτυριών μας.

Πιστεύετε ότι η απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν από το κοινοβούλιο ήταν η καλύτερη πορεία δράσης;

Φυσικά. Η αντιπολίτευση έκανε ό, τι μπορούσε, αλλά η πλειοψηφία δεν έλαβε υπόψη τίποτα. Κανένα από τα αιτήματα που απηύθυνε η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο δεν ελήφθη υπόψη. Η αντίδραση της πλειοψηφίας ήταν αλαζονική. Θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να παραμείνει; Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση για εμάς.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν διεθνείς θεσμοί που κάλεσαν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο καθώς αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα.

Ναι, υπήρξαν αρκετοί θεσμοί που το έχουν κάνει, αλλά όχι όλα. Υπάρχουν και άλλοι θεσμοί που πιστεύουν ότι έχουμε δίκιο. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν καλά την κατάσταση. Δεν ξέρουν πώς είναι η αλβανική πραγματικότητα. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι σε καθημερινή επαφή με τα διεθνή θεσμικά όργανα και διευκρινίζει την κατάσταση. Εάν δεν εκφράζαμε την ανησυχία μας, τότε όλες οι μελλοντικές εκλογές στην Αλβανία θα απειλούνταν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, νομίζετε ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές;

Θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές αν διασφαλιστούν οι ελεύθερες εκλογές. Δεν μπορεί να υπάρξουν πρόωρες εκλογές με τον Rama πρωθυπουργό, διότι δεν μπορούν να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές μαζί του. Οι ελεύθερες εκλογές μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο από μια προσωρινή κυβέρνηση.

Επομένως, πιστεύετε ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πραγματοποιηθούν όπως έχουν προγραμματιστεί;

Ποιο είναι το σημείο της διεξαγωγής των εκλογών, αν είναι εγγυημένη η ελευθερία ψήφου; Μπορούν να υπάρξουν εκλογές μόνον όταν η ελευθερία του ψηφοφορίας είναι εγγυημένη. Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να ψηφίζουν ελεύθερα, αλλιώς, ποιο είναι το θέμα της ψηφοφορίας;/ibna