Αποστολάκης για δηλώσεις Ακάρ: “Να σοβαρευτούν”

Αποστολάκης για δηλώσεις Ακάρ: “Να σοβαρευτούν”

Αυστηρή απάντηση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στον Τούρκο ομόλογο του μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου. “Δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα και βάση σε τέτοιου είδους δηλώσεις που δεν βασίζονται σε καμία λογική. Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούν και να μην πετάνε ρουκέτες για δημιουργία εντυπώσεων”, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: “Μας ανήκει το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος και μέσα σε αυτά και η Κύπρος”. Μιλώντας στις εγκαταστάσεις συντήρησης της πολεμικής αεροπορίας, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε πως η Άγκυρα είναι υπέρ της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, “αλλά δεν θα εκχωρήσουμε στο ελάχιστο τα δικαιώματα του λαού μας”.

Ο Έλληνας υπουργός άμυνας ανέφερε πως οι δηλώσεις Ακάρ τον “ξάφνιασαν” καθώς έγιναν σε μια περίοδο όπου Αθήνα και Άγκυρα διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στόχο την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Μάλιστα επανέλαβε την θέση αρχής που έχει η Ελλάδα για τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφώσει μέχρι σήμερα την συμβίωση των δύο λαών βασισμένα στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κάθε κράτους.

Λίγες μόλις ημέρες πριν άλλωστε, και συγκεκριμένα την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια συνάντηση των δυο υπουργών εξωτερικών, όπου ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας, ως προϋπόθεση εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της αποκλιμάκωσης της έντασης./ibna