Η κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαινιάζει το παγκυπριακό κίνημα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου

Η κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαινιάζει το παγκυπριακό κίνημα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου

Περισσότεροι από 70 Κύπριοι από όλες τις κοινότητες συγκεντρώθηκαν στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο βόρειο Λονδίνο για να ξεκινήσουν ένα νέο κυπριακό κίνημα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λόγω σοβαρών ανησυχιών μεταξύ πολλών Κυπρίων για την έλλειψη πολιτικής προόδου σε σχέση με το Κυπριακό ζήτημα και ιδιαίτερα για την παρατεταμένη απουσία διαπραγματεύσεων.

Την εκδήλωση προήδρευσε ο Πέτρος Δρουσιώτης, ο οποίος εντάχθηκε στην πλατφόρμα του Ilker Kilich, μια μακρόχρονη κοινότητα ακτιβιστών και κορυφαίων αγωνιστών για την κυπριακή ενότητα, ο οποίος μίλησε για την επείγουσα ανάγκη για πρόοδο και για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη στήριξη όλων των πολιτικών προσπαθειών για την επανένωση του νησιού.

«Η δέσμευση και η συμμετοχή των απλών Κυπρίων από όλες τις εθνοτικές ομάδες, που εργάζονται και αγωνίζονται μαζί σε ένα παγκυπριακό κίνημα για μια ενωμένη Κύπρο, θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο σε βασικά κέντρα λήψης αποφάσεων και θα αποτελέσουν επομένως ζωτικό συστατικό για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πέτρος Δρουσιώτης.

«Η κυπριακή διασπορά, η οποία αποτελείται από όλες τις κοινότητες του νησιού, μπορεί να διαδραματίσει έναν ενοποιητικό κρίσιμο ρόλο στην άσκηση πίεσης εκεί όπου έχει σημασία». Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Δρουσιώτης τόνισε επίσης τα πολλά οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση του νησιού.

«Από καιρό πίστευα ότι η απάντηση στο πρόβλημα της Κύπρου βρισκόταν σε όλες τις κυπριακές κοινότητες που έρχονταν από κοινού με μια φωνή, για να επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους να ζήσουν μαζί ειρηνικά, ως ίσοι Κύπριοι πολίτες», δήλωσε ο Ilker Kilich. «Απόψε κάναμε ένα τολμηρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χαιρετισμό στη συνάντηση έδωσε επίσης ο Κύπριος βουλευτής από την περιφέρεια του Enfield Southgate, Μπάμπος Χαραλάμπους, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα παρέχει τη στήριξή του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν ένα σύνολο θεμελιωδών αρχών για το Κίνημα, και συγκεκριμένα:

– Έγκριση της επανένωσης της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Μια ενωμένη Κύπρος, η οποία, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία μόνο ιθαγένεια.

– Έγκριση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών για την κινητοποίηση της υποστήριξης για μια τέτοια διευθέτηση

– Έγκριση ενός κινήματος χωρίς αποκλεισμούς, δηλαδή:

o Κύπριοι από όλες τις κοινότητες καθώς και μη Κύπριοι είναι ευπρόσδεκτοι

o Άτομα όλων των πολιτικών πεποιθήσεων είναι ευπρόσδεκτα

o Μη διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, θρησκείας και αναπηρίας

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν την ανάγκη για ένα ενωμένο παγκυπριακό κίνημα που μπορεί να ενισχύσει το ζωτικό έργο των πολλών υφιστάμενων κοινοτικών οργανώσεων, κομμάτων και ατόμων και να τα φέρει μαζί στο πλαίσιο του κοινού αγώνα για επανένωση.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι το Κίνημα θα έχει τρεις κύριους στόχους: τη διεξαγωγή παγκυπριακής εκστρατείας ευρείας βάσης, τη συντονισμένη υπεράσπιση υψηλού επιπέδου και την προώθηση μόνιμου διαλόγου και της φιλίας μεταξύ όλων των Κυπρίων, μέσω πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος έχει απευθύνει έκκληση συμμετοχής σε όλα τα μέλη της κοινότητας που μοιράζονται αυτές τις αρχές και που μπορούν να αφιερώσουν χρόνο και να παρέχουν δεξιότητες για να καταστήσουν αυτό το Κίνημα επιτυχημένο./ibna