Τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία συζητούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία συζητούν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα ητηθεί στις προεδρικές εκλογές.

“Εάν ο υποψήφιος μας, Stevo Pendarovski, ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές από την υποψήφια του VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska, τότε θα προχωρήσουμε σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές”, ανέφερε ο Zaev.

Η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές μαζί με τις προεδρικές εκλογές, αλλά αυτό δεν υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία. Ωστόσο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, λέει ότι ο Zaev πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του.

«Ο Zaev πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση που έκανε. Αν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές, τότε η χώρα πρέπει να κατευθυνθεί σε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε ο Mickoski.

Εν τω μεταξύ, αυτό θα είναι και το κύριο θέμα της τηλεοπτικής συζήτησης που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα μεταξύ του Zaev και του Mickoski.

Οι αναλυτές φοβούνται ότι η προσέλευση στις προεδρικές εκλογές θα είναι μικρότερη από το 40%, γεγονός που θα καταστήσει άκυρες αυτές τις εκλογές. Σε περίπτωση χαμηλής προσέλευσης θα διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές σε διάστημα έξι μηνών, ενώ ο ηγέτης του κοινοβουλίου, ο Talat Xhaferi θα ενεργήσει ως πρόεδρος της χώρας μέχρι να εκλεγεί νέος./ibna