“Η ιδέα των εδαφικών ανταλλαγών είναι επικίνδυνη”

“Η ιδέα των εδαφικών ανταλλαγών είναι επικίνδυνη”

Η ιδέα για εδαφικές ανταλλαγές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας δημόσιας συζήτησης που ονομάζεται “πλατφόρμα του Κοσσυφοπεδίου για διάλογο-πραγματικότητα ή το τέλος του διαλόγου;”, που φιλοξενείται από το Media Center στην Τσακλάβιτσα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Fatmir Limaj, ο οποίος ηγείται επίσης της κρατικής αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία των συνομιλιών με τη Σερβία, δήλωσε ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν σε αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών.

Είπε ότι η επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να απειληθεί, ενώ ο διάλογος θα ήταν άσκοπος χωρίς αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτή την πλατφόρμα. Το Κοσσυφοπέδιο εισέρχεται σε αυτές τις συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση της αναγνώρισής του. Τελικά, αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση. Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη χώρα. Δεν ξέρω γιατί οι αρχές του Βελιγραδίου κάνουν τόσο μεγάλο θόρυβο. Γνωρίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ένα Σύνταγμα και γνωρίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο προκήρυξε την ανεξαρτησία του. Η Σερβία δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη θέση όπως έχουμε κάνει εμείς», δήλωσε ο Limaj.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (SLS), Nenad Rashic, δήλωσε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν ενημερωθεί από το Βελιγράδι όσον αφορά τη διαδικασία του διαλόγου. Ο Rashic είπε επίσης ότι είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε αλλαγές συνόρων./ibna