Η Ουγγαρία αποκτά δεύτερο πυρηνικό σταθμό

Η Ουγγαρία αποκτά δεύτερο πυρηνικό σταθμό

Το «πράσινο» φως για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Paksh-2 στην Ουγγαρία έδωσε η Ε.Ε., σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Péter Szijjártó.

Στην συνέντευξη του ο Ούγγρος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ε.Ε. ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Paksh-2 στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας ότι όλες οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι σήμερα, όσον αφορά στην έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, στις τυπικές διαδικασίες έγκρισης εκ μέρους της Ε.Ε., οι οποίες διήρκεσαν, όπως είπε, περισσότερο από όσο θα έπρεπε και περισσότερο από όσο ήταν προγραμματισμένο.

«Αυτή την στιγμή – ωστόσο- όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και η Ε.Ε. έδωσε το “πράσινο” φως» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Péter Szijjártó έκανε παράλληλα γνωστό το γεγονός ότι τα διάφορα έργα υποδομής έχουν ξεκινήσει και προσέθεσε ότι την παρούσα στιγμή περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ουγγαρία διασφαλίζεται από τον πυρηνικό σταθμό, ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί μόλις τεθεί σε λειτουργία ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός.

Στα τέλη του 2014, η Ρωσία και η Ουγγαρία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή πλάι από τον μοναδικό πυρηνικό σταθμό της Ουγγαρίας Paksh, δύο πρόσθετων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξοπλισμένων με προηγμένης τεχνολογίας ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBER-1200, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, η Ρωσία θα χρηματοδοτούσε το έργο Paksh-2 με δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογισθεί στα 12,5 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο αρμόδιος υπουργός για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Paksh, János Süli, είχε δηλώσει ότι τα σχέδια για την κατασκευή του Paksh-2 με τηn συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να προσαρμοσθούν στους κανόνες ασφαλείας της E.E., χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάσει το ύψος του προϋπολογισμού, που είναι συγκεκριμένο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υποστηρίζει παράλληλα την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και θέλει να το συμπεριλάβει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.

Ο János Süli είχε αναφέρει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3.500-5.000 μεγαβάτ μέχρι το 2030, για τον λόγο αυτό ήταν απαραίτητη η κατασκευή των δύο νέων αντιδραστήρων της μονάδας Paksh./ibna