O Karadzic που προκαλεί αμηχανία στην εξουσία και διχάζει την αντιπολίτευση

O Karadzic που προκαλεί αμηχανία στην εξουσία και διχάζει την αντιπολίτευση

Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης να επιβάλει, σε δεύτερο βαθμό, την ποινή  της ισόβιας κάθειρξης, στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Radovan Karadzic, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, στην Σερβία. Κάποιοι χαιρέτησαν την απόφαση, κάποιοι την επέκριναν και κάποιοι άλλοι σιώπησαν, είτε γιατί δεν θέλουν να θυμίζουν το ‘’αμαρτωλό’’ τους παρελθόν είτε γιατί βρίσκονται συνοδοιπόροι, πολιτικά, με υμνητές του Karadzic και του σερβικού μεγαλοϊδεατισμού.

Έτσι, το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Aleksandar Vucic που στο – όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν κατέτασσε τον Karadzic στο πάνθεον των ηρώων του απανταχού σερβικού έθνους, δεν έδειξε καμία ευαισθησία. Δεν ακούστηκαν οι διθύραμβοι για το ηρωικό αγώνα του Karadzic στην υπεράσπιση του σερβικού έθνους, αλλά ούτε και οι κατάρες εναντίον των ξένων, που μέσω του δικαστηρίου της Χάγης προσπαθούν να ταπεινώσουν τον σερβικό λαό.

Βέβαια κανένας δεν περίμενε ότι ο Vucic θα πάρει τους δρόμους και θα κολλάει πινακίδες οδών με το όνομα του Radovan Karadzic – όπως έκανε όσο ήταν στην αντιπολίτευση – αλλά κάποια δήλωση ανθρώπινης συμπόνιας για το ίνδαλμα του, αναμένονταν. Έστω και διφορούμενη δήλωση που ο καθένας θα της έδινε την σημασία που επιθυμεί, ώστε αύριο να μπορούν οι συνεργάτες του να ‘’ταΐσουν’’ τους υπερπατριώτες που τον στηρίζουν.

Αντί γι αυτό ο Vucic επέλεξε να βρεθεί στην Κάτω Σαξονία και να συζητάει με τους εκπροσώπους της Volkswagen για την δημιουργία παραγωγικής μονάδας στην Σερβία, που θα απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους. Το μέλλον φαίνεται ότι νίκησε το παρελθόν και ο Karadzic θυσιάστηκε στον βωμό της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Την αντίθετη εξέλιξη είχαμε στο χώρο της αντιπολίτευσης, όπου ο συνασπισμός «Συμμαχία για την Σερβία» (SzS) θυσίασε το μέλλον στο βωμό του παρόντος και σιώπησε το γεγονός της καταδίκης του Karadzic. Μία περίεργη σιωπή που δεν πέρασε απαρατήρητη και απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες, που εδώ και μήνες διαδηλώνουν κατά του παλιού, του ξεπερασμένου, κατά του ακραίου εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, που υπηρετούσε ο Karadzic.

Οι δημοσκοπήσεις εντάσσουν την πλειοψηφία των πολιτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά του Vucic, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της προοδευτικής κεντροαριστεράς. Όλοι αυτοί λοιπόν περίμεναν, αν μη τι άλλο, από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, που διεκδικεί την πατρότητα των κινητοποιήσεων, να ακουστούν κάποιες λέξεις που θα χαιρετίζουν την απόφαση του δικαστηρίου στην Χάγη, να κλείσει,  τα νοσηρά εθνικιστικά σχέδια του Karadzic, στη φυλακή της ιστορίας, ισόβια, για πάντα! Ούτε καν η φράση ότι «η καταδίκη του Karadzic απαλλάσσει από την συλλογική ευθύνη, τους Σέρβους» δεν ακούστηκε από τον πολιτικό συνασπισμό SzS.

Η εθνικιστική δεξιά, που εκπροσωπείται από τον Bosko Obradovic και το κίνημα Dveri, φαίνεται ότι έχει επιβληθεί στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία». Και ενώ ο άτυπος ηγέτης του συνασπισμού Dragan Djilas, δεν βρήκε το θάρρος να εκφράσει άποψη στο θέμα του Karadzic, για να μην δυσαρεστήσει τους εθνικιστές συμμάχους του, ο Obradovic έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση του δικαστηρίου στην Χάγη και να χαρακτηρίσει εγκληματίες πολέμου όλους – πρώην και νυν – τους ηγέτες δυτικών χωρών.

Μετά τα εισβολή, το περασμένο Σάββατο, των διαδηλωτών στην δημόσια τηλεόραση όπου πρωτοστάτησε ο Obradovic, χωρίς να υπάρχει κάποια συνεννόηση με τους εταίρους του, φάνηκε ότι οι εθνικιστές έχουν “καπελώσει” τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με την σιωπή για τον Karadzic. Το ετερόκλητο πολιτικό σχήμα, με την εμφάνιση των πρώτων δοκιμασιών ανέδειξε τις αδυναμίες του. Τι θα συμβεί όταν θα κληθεί να πάρει θέση στα επίκαιρα εθνικά θέματα, όπως το Κόσοβο; Είναι σαφές πλέον ότι με την μορφή που έχει σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο κοινός εχθρός, το καθεστώς Vucic, δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η συνοχή. Χρειάζεται όραμα γα το μέλλον και είναι αμφίβολο αν μπορεί να προσφερθεί, όταν, τα μισά κόμματα του συνασπισμού «Συμμαχία για την Σερβία» ηρωοποιούν εγκληματίες πολέμου, βλέπουν δαίμονες στην Ε.Ε. και λυτρωτές στη Ρωσία του Putin./ibna