Ο Τσίπρας καλεί τους προοδευτικούς να ενωθούν ενάντια στην άκρα δεξιά στη συνάντηση του ΕΣΚ

Ο Τσίπρας καλεί τους προοδευτικούς να ενωθούν ενάντια στην άκρα δεξιά στη συνάντηση του ΕΣΚ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμμετείχε την Πέμπτη σε συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για τη δημιουργία συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών, εθνικιστικών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ο Τσίπρας συνέχισε να παροτρύνει την αριστερά και την κεντροαριστερά να ενωθούν με στόχο την αποτροπή της εκλογής του Γερμανικού συντηρητικού Manfred Weber ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η καταπολέμηση της ακροδεξιάς έχει καταστεί βασικό θέμα της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, με τον Πρόεδρο της Ελλάδας να παροτρύνει σε τακτική βάση τους προοδευτικούς στην Ελλάδα να συνταχθούν με το ΣΥΡΙΖΑ στην καταπολέμηση της ανόδου του εξτρεμισμού.

“Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να καταπολεμήσουν τη δυνατότητα μιας μετεκλογικής συμμαχίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της άκρας δεξιάς”, ανέφερε ο Τσίπρας σε μέλη του ΚΕΣ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι «καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Συνέχισε να υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν, διότι αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω τις δυνάμεις του εθνικισμού.

Η επικεφαλής του Κεντροαριστερού Κινήματος για την Αλλαγή, Φώφη Γεννηματά, που παρευρέθηκε και αυτή στην εκδήλωση ΚΕΣ, δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει ότι ο Τσίπρας σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυβερνώντας την Ελλάδα για τρία χρόνια.

Η Γεννηματά έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίων του Τσίπρα, κατηγορώντας τον για απόπειρα εισόδου στο σοσιαλιστικό και κεντροαριστερό πολιτικό χώρο που καταλαμβάνει το κόμμα της.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν επίσης στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει συνάντηση του ΕΛΚ, δήλωσε ότι ορισμένοι ψηφοφόροι θα απορρίψουν «ψέματα και λαϊκισμό» στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι πολίτες της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης θα αφήσουν πίσω τους το ψέμα του λαϊκισμού. θα ψηφίσουν για μια νέα Ευρώπη, η οποία μπορεί να προσφέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στους νεότερους συμπολίτες μας, αλλά και ασφάλεια για όλους τους ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε./ibna