Βόρεια Μακεδονία: Το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελικής Αρχής στο επίκεντρο της κόντρας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Βόρεια Μακεδονία: Το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελικής Αρχής στο επίκεντρο της κόντρας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η τύχη της Ειδικής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία δημιουργήθηκε για να διερευνήσει καταγεγραμμένες συνομιλίες που ενοχοποιούν την προηγούμενη κυβέρνηση, προκάλεσε πολιτική συζήτηση στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ειδική Εισαγγελία πρέπει να είναι ένα ειδικό ίδρυμα, ενώ η αντιπολίτευση θέλει αυτό το θεσμικό όργανο να είναι μέλος του Γενικού Εισαγγελέα. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση ζήτησε να γίνουν αλλαγές στους εισαγγελείς που εργάζονται σε αυτό το ίδρυμα, ξεκινώντας από τη γενική εισαγγελέα Katica Janeva. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev είπε ότι δεν δέχεται αλλαγές στο φορέα αυτό.

«Πρέπει να προσφέρουμε την υποστήριξή μας για τις ικανότητες αυτού του θεσμού. Καταλαβαίνω τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, αλλά αυτός ο θεσμός έχει μεγάλη σημασία για τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Zaev.

Εν τω μεταξύ, αύριο θα γίνει ακρόαση για να ακουστούν οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης. Ο Toni Menkinovski, ο οποίος ηγείται της ομάδας του VMRO-DPMNE, λέει ότι αυτή η ομάδα έχει πολλές προτάσεις και ότι υπάρχει περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας. Η αντιπολίτευση λέει ότι οι προτάσεις της αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος δικαιοσύνης.

Το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα δημιουργήθηκε το 2015 ως μέρος της πολιτικής συμφωνίας που αποσκοπούσε στην επίλυση της κρίσης που ξέσπασε μετά τη δημοσίευση πολλών καταχωρημένων συνομιλιών που ενέπλεκαν την προηγούμενη κυβέρνηση σε παράνομες δραστηριότητες./ibna