Οι υπερεθνικιστές της Σερβίας οργανώνουν διαμαρτυρία εναντίον του ΝΑΤΟ και της Χάγης

Οι υπερεθνικιστές της Σερβίας οργανώνουν διαμαρτυρία εναντίον του ΝΑΤΟ και της Χάγης

Το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο Βελιγράδι για να σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο του βομβαρδισμού της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και να διαμαρτυρηθούν για την ετυμηγορία για τον Radovan Karadzic, ανακοίνωσε ο αρχηγός του SRS Vojislav Seselj σήμερα. Η διαμαρτυρία θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Την Τετάρτη, οι εφέτες δικαστές των Ηνωμένων Εθνών (πρώην Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία – ICTY, με έδρα τη Χάγη) καταδίκασαν τον πρώην Σερβοβόσνιο ηγέτη Karadzic να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή για την “απόλυτη σκληρότητα” των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα. Επέμειναν στις καταδίκες του για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αύξησαν την ποινή του από 40 χρόνια σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Seselj είχε επίσης δικαστεί από το ICTY και είχε καταδικαστεί το 2018. Κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του στην απέλαση Κροατών από το χωριό Hrtkovci στη Σερβία και καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Δεδομένου ότι ήταν από το 2003 έως το 2014 υπό κράτηση από το ICTY, ο Seselj έχει ήδη εκτίσει την ποινή του.

Ο Seselj ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Όλοι οι εχθροί των Σέρβων” βρίσκονται στην ΕΕ, είπε. Οι ριζοσπάστες θα απαιτήσουν επίσης καλύτερη βοήθεια στους Σέρβους που κατηγορούνται από το Μηχανισμό Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων, ο οποίος διαδέχθηκε το ICTY το 2010.

Η διαμαρτυρία του SRS θα ξεκινήσει μπροστά από το κτίριο όπου στο παρελθόν ήταν το εστιατόριο “Russian Imperator”. Οι διαδηλωτές θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της προεδρίας./ibna