Ανησυχία για επεισόδια στην εθνική εορτή με αφορμή τις Πρέσπες 

Ανησυχία για επεισόδια στην εθνική εορτή με αφορμή τις Πρέσπες 

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα ενόψει των παρελάσεων κατά τους εορτασμούς της επετείου της 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί σε γνώση των Αρχών ότι ομάδες ακροδεξιών θα επιδιώξουν την διοργάνωση διαμαρτυριών και προπηλακισμών μελών της κυβέρνησης με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών εκμεταλλευόμενες τους εορτασμούς προς τιμή της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Σχέδιο αποφυγής επεισοδίων επεξεργάζεται η αστυνομία

Στο υπουργείο προστασίας του πολίτη βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις με στόχο την αποφυγή τυχόν επεισοδίων που επιθυμούν ομάδες ακραίων. Ήδη υπάρχουν σχετικά καλέσματα στα social media, ενώ στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής έχουν καλέσει τους πολίτες να τραγουδήσουν κατά την διάρκεια των παρελάσεων το “Μακεδονία Ξακουστή”- που έχει γίνει ο άτυπος ύμνος των συγκεντρώσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – και να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους στους πολιτικούς για “το ξεπούλημα της Μακεδονίας”.

Αιχμές για την στάση της Ν.Δ. από κυβερνητικά στελέχη

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν στο IBNA πως και η Νέα Δημοκρατία “ρίχνει λάδι στην φωτιά”, παραπέμποντας στους ισχυρισμούς στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει απαγορέψει να ακουστεί στους εορτασμούς ο συγκεκριμένος ύμνος. “Στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα είμαστε στο Σύνταγμα. Και αν αποφασίσουν από το ΥΠΕΘΑ να μην παίξουν οι μπάντες μας το “Μακεδονία ξακουστή”, θα το τραγουδάμε όλοι οι πολίτες”, είχε δηλώσει ο τομεάρχης άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας.

Στο μεταξύ μικρής έκτασης διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε εκδηλώσεις με ομιλητές κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Βόρεια Ελλάδα, που περιορίζονται στον αριθμό τον 10-20 ατόμων, σε αντίθεση με τις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας. Για “περιθωριακές ομάδες ακραίων εθνικιστών”, μιλούν στην κυβέρνηση επισημαίνοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των συγκεντρώσεων όπου συχνά διακρίνονται σύμβολα που παραπέμπουν σε ακροδεξιές οργανώσεις.

Υπερ των αντιδράσεων, κατά της βίας η αξιωματική αντιπολίτευση

Για “αυθόρμητες πατριωτικές αντιδράσεις”, μιλούν στη Ν.Δ., λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ό,τι σπέρνεις θερίζεις” καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως υπέγραψε την Συμφωνία χωρίς να λάβει υπόψιν την διαφωνία των πολιτών. Διαχωρίζουν ωστόσο την θέση τους από τις περιπτώσεις που σημειώνονται βίαια επεισόδια ενώ ο Μάκης Βόρίδης, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., ζήτησε να απαγορευτούν οι “αντισυγκεντρώσεις” που διοργανώνονται για την Δευτέρα./ibna