Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια το 2019 – Στο Επίκεντρο η Ενέργεια

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια το 2019 – Στο Επίκεντρο η Ενέργεια

Στην διάθεση τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει προσεχώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) προκειμένου να δοθεί έμφαση στις υποδομές στον τομέα της ενέργειας και στον ιδιωτικό τομέα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτατο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού.

«Επενδύσαμε 1,1 δισ. ευρώ το 2018 στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το σχέδιο για φέτος είναι να επενδύσουμε τουλάχιστον το ίδιο πόσο, εάν όχι μεγαλύτερο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας της EBRD, Enzo Quattrociocche.

Η EBRD θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνεδρίαση της και στην συνέχεια το επιχειρηματικό φόρουμ της στο Σαράγιεβο στις 8-9 Μαΐου, όπου οι ηγέτες των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα θέσουν ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία  και τον τρόπο διασύνδεσης των χωρών στον τομέα αυτό.

«Η πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο Σαράγιεβο επαναφέρει στο προσκήνιο την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και γενικά την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Enzo Quattrociocche.

«Από την μια πλευρά, είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, και από την άλλη, αυτό ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει καρπούς σε ό,τι αφορά διασυνοριακά σχέδια, το οποίο είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται».

Η EBRD αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και να ενισχύσει τον κλάδο της ενέργειας, ειδικά την λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, αφού ο οργανισμός ενέκρινε τον Δεκέμβριο μια νέα ενεργειακή στρατηγική με πλήρη απαγόρευση των έργων στον τομέα του άνθρακα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην εν λόγω ενεργειακή στρατηγική της EBRD, ο Enzo Quattrociocche επεσήμανε ότι «θα επικεντρωθούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», σημειώνοντας ότι οι χώρες της περιοχής βασίζονται στον άνθρακα έως και κατά 70% όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση την Αλβανία./ibna