Ο αγωγός Turkish Stream έγινε ένα – Ενώθηκε το χερσαίο και το θαλάσσιο τμήμα του

Ο αγωγός Turkish Stream έγινε ένα – Ενώθηκε το χερσαίο και το θαλάσσιο τμήμα του

Η τελευταία συγκόλληση του θαλάσσιου με το χερσαίο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Turksih Stream, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του έργου South Stream Transport B.V., πραγματοποιήθηκε, επί τουρκικού εδάφους, γεγονός που σηματοδοτεί πλέον την ολοκλήρωση ενός ιδιαιτέρως σημαντικού από στρατηγική άποψη εγχειρήματος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η διαχειρίστρια εταιρεία, η ένωση αυτή «συμβολίζει την ολοκλήρωση όλου του έργου που αποσκοπεί στην δημιουργία ενός συστήματος αγωγών φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι η εκμετάλλευση του εν λόγω αγωγού φυσικού αερίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2019.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τεχνικής επιχείρησης, γνωστής ως συγκόλλησης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανελκύονται τα δύο τμήματα του αγωγού από τον πυθμένα, τα οποία συγκολλούνται μεταξύ τους.

Το συνολικό βάρος του τμήματος του αγωγού που ήρθε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια των εργασιών συγκόλλησης έφθασε τους 409 τόνους.

Αφότου έγινε λεπτομερής έλεγχος της συγκόλλησης, το τμήμα αυτό του αγωγού ποντίσθηκε στον πυθμένα σε βάθος 32 μέτρων.

Η ιδία διαδικασία συγκόλλησης είχε πραγματοποιηθεί στα ρωσικά χωρικά ύδατα, από όπου ξεκίνησε ο αγωγός τον Ιανουάριο του 2019.

Η πόντιση σε μεγάλα βάθη των σωλήνων του αγωγού πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο στον κόσμο πλοίο καθέλκυσης σωλήνων αγωγών Pioneering Spirit, ενώ στα παράκτια τμήματα διέλευσης του αγωγού χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Lorelay.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκόλλησης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ολοκληρώθηκε η συνένωση του παράκτιου τμήματος κοντά στην πόλη Anapa της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον τερματικό σταθμό υποδοχής στην πόλη Kıyıköy στην περιοχή της ανατολικής Θράκης./ibna