Ο Johannes Hahn καταδικάζει τις πράξεις βίας στην Αλβανία

Ο Johannes Hahn καταδικάζει τις πράξεις βίας στην Αλβανία

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn δήλωσε σήμερα ότι καταδικάζει τις βίαιες διαδηλώσεις που διεξήχθησαν στην Αλβανία και σε πολλές άλλες Βαλκανικές χώρες.

Έστειλε μήνυμα για τις χώρες της περιοχής λέγοντας ότι “οι πολιτικές αλλαγές μπορούν να συμβούν μόνο μέσω δημοκρατικών διαδικασιών”.

Σύμφωνα με τον Hahn, δεν είναι δουλειά της ΕΕ να λέει ποιος θα έπρεπε να είναι στην εξουσία και ποιος δεν θα έπρεπε.

«Αυτοί που θέλουν να διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι μπορούμε να ενεργήσουμε ως στρατιωτική δύναμη. Πιστεύουν ότι μπορούμε να εξαλείψουμε μια εν ενεργεία κυβέρνηση και να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που κατανοούμε το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια», είπε ο Hahn.

Εν τω μεταξύ, ο Χαν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά είπε ότι η βία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτικό μέσο. Ο Hahn έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη συνάντηση που είχε αυτός και η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini, με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev.

Η Αλβανία έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση, καθώς η αντιπολίτευση στη χώρα αποφάσισε να μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο και διοργάνωσε σειρά διαμαρτυριών με στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και την αναγκαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών./ibna