Η τελική ετυμηγορία για τον Karadžić καταδεικνύει το βαθύ διχασμό στη Β-Ε

Η τελική ετυμηγορία για τον Karadžić καταδεικνύει το βαθύ διχασμό στη Β-Ε

Ο Διεθνής Εναπομείναντος Μηχανισμός για τα Ποινικά Δικαστήρια στη Χάγη αποφάνθηκε την Τετάρτη επί της προσφυγής του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας Σρέπσκα, Radovan Karadžić, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη.

Η απόφαση επί της προσφυγής βγήκε μετά από επανεξέταση των εφέσεων της υπεράσπισης και της εισαγγελικής αρχής κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης που εξέδωσε το Δικαστήριο της Χάγης το 2016, η οποία τον είχε καταδικάσει σε 40 χρόνια φυλάκισης.

Η πρωτοβάθμια απόφαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Karadžić είναι ένοχος για «γενοκτονία στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα το 1995», επιθέσεις εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο και σύλληψη μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ως ομήρους. Το Εφετείο απέρριψε την έφεση της Εισαγγελίας και επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση, η οποία απαλλάσσει τον Karadžić από φερόμενη γενοκτονία σε άλλους δήμους της Β-Ε το 1992. Το αίτημα του Karadžić για μείωση της ποινής απορρίφθηκε επίσης.

Αυτή η πρόταση προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ανάλογα με το έθνος. Οι πολίτες βοσνιακής υπηκοότητας, οι οποίοι υπέφεραν τα περισσότερα θύματα στον πόλεμο του 1992-1995, είναι κυρίως ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι ο Karadžić δεν θα έχει την ευκαιρία να κάνει αίτηση για πρόωρη απελευθέρωση μετά την εκτέλεση των δύο τρίτων της ποινής.

Ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου του Σεράγεβο, Emir Suljagić, ο οποίος επέζησε της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι πρόκειται για αναμενόμενη απόφαση που λέγεται “ρίχνω σκόνη στα μάτια”. Υπάρχουν δύο ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, λέει ο Suljagić: “Ποια είναι η τιμωρία για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Karadžić, τα οποία είναι ασύλληπτα;!”

“Δεν υπάρχει κατάλληλη τιμωρία για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, επειδή είναι αδύνατο να συγχωρήσει αυτό που διέταξε”, δήλωσε ο Suljagić.

Το δεύτερο ερώτημα είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας Σρέπσκα, που δημιούργησε.

«Έτσι, το να καταδικαστεί χωρίς συνέπειες για την RS και τα στάτους της, απλά ρίχνει σκόνη στα μάτια. Οι άνθρωποι που επέζησαν από τα εγκλήματα του Karadžić και τώρα ζουν σε αυτή την οντότητα – ζουν στο έργο ζωής του», δήλωσε ο Suljagić.

Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, το οποίο ιδρύθηκε από τον Βόσνιο πολέμαρχο, Alija Izetbegović, δήλωσε ότι η ετυμηγορία εναντίον του Karadžić για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει ιστορική σημασία και φέρνει μηνύματα που όλοι πρέπει να κατανοήσουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Η ετυμηγορία για τον Karadžić επιβεβαίωσε την αλήθεια για ένα σχέδιο γενοκτονίας που αποσκοπούσε στη διαίρεση της Β-Ε μέσω της συστηματικής εξόντωσης Βοσνίων και άλλων μη Σέρβων από το έδαφος της Δημοκρατίας της Β-Ε υπό τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο του καθεστώτος του Karadžić.

Έχει αποδειχθεί αναμφισβήτητα ότι ο Karadžić ήταν επικεφαλής μιας κοινής εγκληματικής επιχείρησης (JCE), υπεύθυνης για τις πιο βάναυσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω μαζικών δολοφονιών, διωγμών, βασανιστηρίων και βιασμών, καθώς και της καταστροφής πόλεων και χωριών της Β-Ε.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους στη Β-Ε να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και να αναγνωρίσουν τα γεγονότα που περιέχονται στην απόφαση και να μην υποθηκεύσουν για εγκλήματα ολόκληρο το σερβικό έθνος, αλλά στον Karadžić και σε άλλα μέλη της JCE που ευθύνονται για γενοκτονία. Μόνο στην αλήθεια μπορούμε να οικοδομήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνών και να εξασφαλίσουμε έτσι ένα ασφαλές μέλλον για τη Β-Ε και τις επόμενες γενιές.

Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο καθιέρωσε ο Karadžić, θεωρεί την ετυμηγορία πολιτική, αβάσιμη και σκανδαλωδώς άδικη.

«Η θέση του SDS για το Διεθνές Δικαστήριο παραμένει αμετάβλητη – πρόκειται πρωτίστως για πολιτικό όργανο με επίσημο στόχο τη δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων που διαπράττονται στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά στην ουσία, ο στόχος του είναι η συνεχιζόμενη δαιμονοποίηση του Σερβικού λαού», λέει το SDS σε δελτίο Τύπου.

Το SDS αναφέρει ότι οι δραστικές ποινές που δόθηκαν σε Σέρβους αξιωματικούς και πολιτικούς ηγέτες είναι μια προσπάθεια να μπει μόνιμη σφραγίδα στην ευθύνη των Σέρβων για τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Η τάση να γίνει κατάχρηση της απόφασης που δόθηκε στον Karadzic ως κρίση για το σερβικό λαό και τη Δημοκρατία Σρέπσκα δεν θα μειώσει το συνταγματικό και πολιτικό καθεστώς της Δημοκρατίας Σρέπσκα που εγγυάται η Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, ούτε θα συμβάλει στη συμφιλίωση των λαών στη Β-Ε», λέει το SDS.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει επίσης ότι οι πολιτικά παρακινούμενες αποφάσεις δεν θα μειώσουν την τραγωδία που έπληξε όλους τους λαούς της Β-Ε κατά τη διάρκεια του πολέμου, ούτε θα μειώσουν τον πόνο για τα αθώα θύματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Δημοκρατίας Σρέπσκα, Nedeljko Čubrilović, δήλωσε ότι το δικαστήριο επιβεβαίωσε την αληθινή του φύση και δεσμεύθηκε πλήρως στην πολιτική, αποδεικνύοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν προκατειλημμένο στην αναζήτηση πολιτικών στόχων.

“Αυτή η ετυμηγορία επιβεβαιώνει την πεποίθηση του λαού της Δημοκρατίας Σέρπσκα ότι το Δικαστήριο της Χάγης ήταν προκατειλημμένο, επιλεκτικό και ότι ιδρύθηκε με στόχο να ανακηρύξει τους Σέρβους και τους ηγέτες τους ως μοναδικούς δράστες του εμφυλίου πολέμου στη Β-Ε. Το δικαστήριο της Χάγης, με την πρακτική του, εφηύρε τις κατηγορίες “ευθύνης διοίκησης” και “κοινής εγκληματικής επιχείρησης”, οι οποίες προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για Σέρβους αξιωματικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, μερικοί από τους οποίους κατηγορούνται ακόμη και για λεκτικά αδικήματα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Σέρβοι πολιτικοί ηγέτες δεν διέπραξαν τα εγκλήματα πολέμου για το οποία καταδικάστηκαν”, λέει ο κ. Čubrilović στη γραπτή δήλωσή του.

Είπε ότι είναι σαφές ότι το δικαστήριο της Χάγης δεν συνέβαλε στη συμφιλίωση στη Β-Ε, για το οποίο υποτίθεται ιδρύθηκε.

“Αντίθετα, έχει εμβαθύνει τη διαίρεση μεταξύ των λαών της περιοχής, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της προστασίας μιας πλευράς και απελευθερώνοντας τους δράστες τεκμηριωμένων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον Σέρβων πολιτών, όπως τα εγκλήματα των μουσουλμανικών δυνάμεων που διαπράχθηκαν στις Kravice, Sase και Zalazje. Αν και στο Καταστατικό της Χάγης, γράφει ότι ο σκοπός της ίδρυσής του είναι η «επί της αρχής τιμωρία όλων των εγκλημάτων πολέμου», η οποία πρέπει να συμβάλει στη συμφιλίωση στους τομείς αυτούς, είναι σαφές ότι το Δικαστήριο δεν εκπλήρωσε την αποστολή του και έδειξε πολιτική προκατάληψη και επιλεκτική προσέγγιση στο έργο του”, δήλωσε ο Čubrilović.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ετυμηγορία θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ενέργειες Βόσνιων ηγετών, που σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσουν στην επόμενη προσπάθειά τους για διάλυση της Δημοκρατίας Σέρπσκα και για την ενοποίηση της χώρας χωρίς οντότητες./ibna