“Ούτε εκατοστό πίσω”, διαμηνύει η Ελληνική κυβέρνηση για την φιλοξενία προσφύγων

“Ούτε εκατοστό πίσω”, διαμηνύει η Ελληνική κυβέρνηση για την φιλοξενία προσφύγων

Αποφασισμένη να μην κάνει αποδεκτά κρούσματα βίας κατά προσφύγων αλλά και να εφαρμόσει το σχέδιο για την εγκατάσταση και την φιλοξενία όπως έχει εκπονηθεί είναι η Ελληνική κυβέρνηση, με τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς τους δημάρχους που δεν το εφαρμόζουν.

“Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση της αλληλεγγύης, να βγαίνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος και να κουνάει παντιέρα ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες, όποιος νομίζει ότι θα πετύχει κάτι φωνάζοντας πολύ, θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς μπορούμε να φωνάξουμε ακόμα πιο πολύ και η φωνή μας να γίνει θύελλα”, είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Βίτσας.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας θα συνεχίσει να υλοποιείται. “Δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό πίσω”, τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, αυτή την στιγμή,  υλοποιείται πρόγραμμα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε 54 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και σε 6.000 κατοικίες με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ξενοφοβικά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

Η σκληρή στάση της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο σειράς ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Πιο πρόσφατο περιστατικό η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής Βίλια, στα βορειοδυτικά της Αθήνας, να κάνουν δεκτή την φιλοξενία 90 προσφύγων σε ξενοδοχείο που μισθώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Μάλιστα σημειώθηκε επίθεση κατοίκων με πέτρες κατά των προσφύγων.

Την ίδια στιγμή στο νησί Σάμος στο ανατολικό Αιγαίο, σύλλογος γονέων διαφωνώντας με την λειτουργία  της Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα, έχουν αποφασίσει να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα.

Η διαρκής αποχή των μαθητών από το σχολείο προκάλεσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Έτσι,  η Εισαγγελία Σάμου κάλεσε εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και τους ενημέρωσε για τις επιπτώσεις που ορίζει ο νόμος στις περιπτώσεις μη τήρησης της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών. Μηνύσεις κατά των διοικητικών συμβουλίων Συλλόγων Γονέων που συμμετέχουν στην αποχή των παιδιών από τα μαθήματα κατατέθηκαν από αντιρατσιστικούς φορείς, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο συνήγορος του πολίτη.

“Απαράβατη αρχή μας είναι η χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις συμμετοχή όλων των παιδιών στην εκπαίδευση”, τονίζει η ειδική γραμματέας διαχείρισης κρίσεων. Σημειώνεται ότι 12.5000 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα το σχολικό έτος 2018-2019 ανά την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. “Πρόκειται για ακραίες, ρατσιστικές μειοψηφίες”, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες,. Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε επίσης επίθεση με ρόπαλα σε ομάδα ανήλικων παιδιών προσφύγων από το Αφγανιστάν στο δημοτικό στάδιο της Κόνιτσας Ιωαννίνων με τις Αρχές να αναζητούν τους δράστες./ibna