IBNA/Συνέντευξη με τον Αλβανό Σοσιαλιστή βουλευτή Fadil Nasufi

IBNA/Συνέντευξη με τον Αλβανό Σοσιαλιστή βουλευτή Fadil Nasufi

«Η αντιπολίτευση σήμερα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και έχει σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, οι πραγματικοί δημοκράτες πρέπει να συλλογίζονται και να ενεργούν. Έχει έρθει η ώρα για μια νέα αντιπολίτευση που να είναι πιο ανταγωνιστική…». Αυτό ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Albanian Free Press, ο σοσιαλιστής βουλευτής Fadil Nasufi. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης βλάπτουν την εικόνα της χώρας, ενώ σκορπούν τον φόβο και την ανασφάλεια. Ο σοσιαλιστής βουλευτής λέει επίσης, ότι αυτές οι διαδηλώσεις είναι επιζήμιες για το άνοιγμα των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ τον Ιούνιο.

Συνέντευξη για την εφημερίδα Albanian Free Press από τον Albert Zholi

Κατά τη γνώμη σας, η διαδήλωση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση έφερε κάτι νέο σε σύγκριση με τις προηγούμενες;

Δεν έφερε τίποτα νέο, εκτός από τις συνηθισμένες ομιλίες του Basha και του Kryemadhi που ζητούν την απομάκρυνση του Edi Rama από το αξίωμα. Από τη διαδήλωση αναδύεται μια ριζοσπαστική ομάδα που υποκινεί βία, προκαλεί την αστυνομία και ενθαρρύνει την αστάθεια, προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας, σπέρνοντας τον φόβο και την ανασφάλεια. Οι πολίτες δεν εκπροσωπούνται από αυτή τη διαδήλωση. Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί ειλικρινείς δημοκράτες έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτές τις πράξεις.

Σε τι διέφερε αυτή η διαδήλωση;

Χρειάστηκε ένας μήνας προετοιμασιών και συναντήσεων σε όλη την Αλβανία γι’ αυτή τη διαδήλωση. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις συρρικνώνεται. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία εναλλακτική λύση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ηγεσία της αντιπολίτευσης προσπαθεί να επιβληθεί στην κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καταλάβει την εξουσία.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτών των διαδηλώσεων στην κοινή γνώμη της χώρας και τη διεθνή κοινότητα; Τι γίνεται με την απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου;

Οι αποφάσεις και οι ενέργειες της αντιπολίτευσης είναι αντισυνταγματικές. Είναι ένα πλήγμα για τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο προηγούμενο που δημιουργεί αστάθεια και απονομιμοποιεί τους συνταγματικούς θεσμούς. Αυτή η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε ποτέ να έρθει στην εξουσία με την ψήφο του λαού. Έχουμε δει πώς καταχρώνται την εξουσία και πώς εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Η αντιπολίτευση δεν έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Αλβανών και δεν έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Οι εν λόγω διαδηλώσεις ενίσχυσαν τη θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Rama ή την ταρακούνησαν;

Η κυβέρνηση δεν είναι χαρούμενη με αυτή την κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τη ζημιά που προκαλούν αυτές οι διαμαρτυρίες στη χώρα και την εικόνα της. Αυτές οι πράξεις φέρνουν ανασφάλεια, αστάθεια και αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να βελτιωθεί μια εικόνα που καταστρέφεται μέσα σε μία μέρα;

Πώς βλέπετε το μέλλον των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης;

Αν οι διαδηλώσεις εξελιχθούν σε βίαιες, όπως είδαμε κατά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου και στις 16 Μαρτίου, τότε αυτό θα μπορούσε να βλάψει την Αλβανία αλλά και την αντιπολίτευση. Αυτή η αντιπολίτευση δεν μπορεί να προσφέρει στους Αλβανούς μια πραγματική εναλλακτική λύση, την οποία να μπορούν να εμπιστευτούν.

Η απόφαση της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου θέτει σε κίνδυνο την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Ιούνιο; Ποιες εξελίξεις αναμένετε να δείτε στη χώρα;

Φυσικά βλάπτει αυτή τη διαδικασία. Δεν υπάρχει διάλογος και δεν υπάρχει συμβολή από την αντιπολίτευση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Οι ενέργειές της αποσκοπούν στη δυσφήμιση της διαδικασίας ολοκλήρωσης.

Πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές;

Η αντιπολίτευση αυτή είναι απρόβλεπτη. Είναι απελπισμένη και χαοτική. Αντιδρούν έτσι επειδή φοβούνται το νέο σύστημα δικαιοσύνης που έρχεται. Η αυτοκαταστροφή δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή είναι η διαδρομή που έχουν επιλέξει. Κερδίζουμε χάρη στις επιδόσεις μας, το σύστημα αξιών και τα επιτυχημένα μοντέλα που έχουμε να προσφέρουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση./ibna