Κρύβεται το Κοσσυφοπέδιο πίσω από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι;

Κρύβεται το Κοσσυφοπέδιο πίσω από τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι;

Εδώ και λίγο καιρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία διοργανώνουν μαζικές αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες. Ο πρόεδρος της χώρας, Aleksandar Vucic, δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει αυτές τις διαμαρτυρίες.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, θεωρεί παράλογες αυτές τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες. Επίσης, αρνήθηκε όλες αυτές τις κατηγορίες που προέρχονται από το Βελιγράδι.

«Καλούμε τις αρχές του Βελιγραδίου να φροντίσουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και να μας αφήσουν να λύσουμε τα δικά μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου.

«Έχουμε τα δικά μας προβλήματα και πραγματικά δεν ενδιαφερόμαστε για τα εγχώρια προβλήματα της Σερβίας», πρόσθεσε ο Haradinaj.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου Aleksandar Vucic, κατηγόρησε τον Haradinaj και άλλους Αλβανούς ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου ότι βοηθούν τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης να ανατρέψουν τη σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε επίσης τις ξένες πρεσβείες ότι χρησιμοποιούν «δύο μέτρα και δύο σταθμά», διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της Σερβικής Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης RTS όπως αντέδρασαν όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας στις 27 Απριλίου 2017.

Σύμφωνα με τον Vucic, αυτό που συνέβη στο Βελιγράδι ήταν μια προσπάθεια από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Vuk Jeremic και Dragan Gjilas να εφαρμόσουν το «μακεδονικό σενάριο». Ο πρόεδρος αναφέρει ότι αυτοί οι δύο είναι στενοί φίλοι του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev./ibna