Οι διαδηλώσεις μπορεί να αποτελέσουν δημοσιονομικό βάρος στον προϋπολογισμό της Αλβανίας

Οι διαδηλώσεις μπορεί να αποτελέσουν δημοσιονομικό βάρος στον προϋπολογισμό της Αλβανίας

Οι συχνές διαδηλώσεις που πραγματοποιεί η αντιπολίτευση βρίσκονται στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά αυτό που δεν μεταδίδουν είναι το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για να διατηρηθούν οι διαμαρτυρίες υπό έλεγχο.

Η κυβέρνηση και τα όργανα της πρέπει να εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα, και τα μέτρα αυτά καθίστανται δυνατά μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων. Νέα συστήματα ασφαλείας, κάμερες, συσκευές εγγραφής, ειδικά όπλα για δακρυγόνα και ένα ολόκληρο οπλοστάσιο αστυνομικού εξοπλισμού έχουν αγοραστεί από τις αρχές.

Το γεγονός ότι οι αρχές αυξάνουν το επίπεδο κινδύνου από 2 σε 1 κατά τις ημέρες που διεξάγονται οι διαδηλώσεις, αυξάνει επίσης τις δαπάνες για ειδικές δυνάμεις και άλλες δομές ασφαλείας.

Όλα αυτά οδηγούν σε δαπάνες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, και τα χρήματα που ξοδεύονται γι’ αυτόν τον σκοπό θα μπορούσαν να δαπανηθούν για άλλα πιο επιτακτικά ζητήματα για την κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαδηλώσεις καταλήγουν να είναι βίαιες, με την πρόκληση ζημιών σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια.

Αυτό επίσης αυξάνει τα επιπλέον έξοδα που πρέπει να καταβληθούν μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει επίσημη αξιολόγηση των ζημιών και του κόστους διαχείρισης της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα έξοδα αυξάνονται.

Σε συνέντευξή του στο Albanian Free Press, ο Fadil Nasufi, σημερινός βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην δήμαρχος του Berat και νομάρχης της περιφέρειας αυτής, παραδέχεται επίσης ότι οι διαδηλώσεις προκαλούν πρόσθετο κόστος.

Ο Nasufi λέει ότι «η κυβέρνηση δεν χαίρεται με αυτή την κατάσταση», προσθέτοντας: «Τα κρατικά όργανα έχουν καθήκον να διαθέσουν επιπλέον ανθρώπους, δυνάμεις, εξοπλισμό και χρήματα για να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων».

Εν τω μεταξύ, ο Nasufi επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει ένα άλλο κόστος που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα: «Αυτές οι διαδηλώσεις προκαλούν μεγάλη ζημιά στην εικόνα της Αλβανίας».

Στην πραγματικότητα, αυτή η κατάσταση έχει και άλλες επιπτώσεις, πράγμα που επιβεβαιώνεται και αυτό από τον κ. Nasufi: «Αυτές οι πράξεις φέρνουν ανασφάλεια, αστάθεια και αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη». Τώρα που οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιούνται κάθε φορά που συνεδριάζει το κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μια αποτελεσματική παρέμβαση για να ηρεμήσει η κατάσταση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε και να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον./ibna