Οι κινήσεις των πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019

Οι κινήσεις των πολιτικών κομμάτων της Βουλγαρίας πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019

Κατά μήκος όλου του πολιτικού φάσματος, τα κόμματα της Βουλγαρίας άρχισαν τους ελιγμούς ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου 2019, όπου τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρότερα κόμματα επιδιώκουν συμμαχίες, και επικαιροποιούν τα μηνύματά τους, ενόψει μιας φαινομενικά αμφίρροπης εκλογικής διαμάχης.

Η κούρσα αναμένεται να είναι πιο έντονη ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Boiko Borissov και το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BPS) της αντιπολίτευσης της Kornelia Ninova, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το GERB έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του BSP για τις 17 έδρες της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι ότι η ψηφοφορία εκείνης της Κυριακής τον Μάιο θα είναι στο τέλος ενός τριήμερου Σαββατοκύριακου, γεγονός που ίσως συντελέσει στη μειωμένη προσέλευση των ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κούρσας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ένα μείζον θέμα θα είναι η πίεση από ακραία λαϊκίστικα και εθνικιστικά κόμματα σε όλο το μπλοκ, ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Κόμματος – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, κάλεσε τα κεντροδεξιά κόμματα να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο για την ψηφοφορία του Μαΐου.

Στις 20 Μαρτίου, η ηγεσία του GERB, συμπεριλαμβανομένου του Borissov και του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας Tsvetan Tsvetanov, ήταν να συναντηθεί με την Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF) για συνομιλίες ώστε να επιτευχθεί μία εκλογική συμφωνία.

Το UDF, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποτελούσε την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Βουλγαρία και συνήθως ήταν στην κυβέρνηση, εκτός από περιόδους που δεχόταν έντονο ανταγωνισμό από παροδικά φουσκώματα σε δημοτικότητα από δυνάμεις όπως το κόμμα του Simeon Saxe-Coburg, και κυρίως όταν μαίνονταν από εσωκομματικές διαμάχες. Όσο ασήμαντη και αν είναι η παρουσία του UDF τώρα, το GERB προσπαθεί ξεκάθαρα να προσθέσει μια ή δύο διμοιρίες στα τάγματα του.

“Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες συναντήσεις μπορούμε πραγματικά να ενώσουμε όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους Βούλγαρους πολίτες”, δήλωσε ο Tsvetanov στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο πριν από τη συνάντηση με το UDF.

Οι συνομιλίες μεταξύ GERB και UDF ενόχλησαν τη Δημοκρατική Βουλγαρία, το κόμμα που σχηματίστηκε γύρω από τον μεταρρυθμιστή πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Hristo Ivanov, ο οποίος είχε επίσης αναζητήσει συμμαχίες με ομάδες όπως το UDF για να ενισχύσει το ποσοστό του κόμματός του, το οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται κάτω του ορίου.

Η Δημοκρατική Βουλγαρία δήλωσε ότι ήταν υποχρεωμένη να επιδιώξει εταιρική σχέση με άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, δεδομένης της ανάγκης να ενωθούν οι πολίτες από τη δημοκρατική κοινότητα, «για να εξουδετερώσουν τις αντιδημοκρατικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην σημερινή κυβέρνηση του GERB».

«Κλειδί για εμάς ήταν η στάση των πιθανών εταίρων μας απέναντι στο «μοντέλο Borissov» και την τρέχουσα διακυβέρνηση της χώρας με τους λεγόμενους «Πατριώτες», στο πλαίσιο της απειλής για την ΕΕ από το κύμα του εθνικού λαϊκισμού και της δημιουργία αυταρχικών καθεστώτων υπό την ισχυρή επιρροή του Κρεμλίνου.

Αναμφισβήτητα, το μονόπλευρο διεφθαρμένο καθεστώς του Borissov έχει τον ίδιο χαρακτήρα με τα καθεστώτα Orban και Kaczynski, και αυτές οι εκλογές, αν και ευρωπαϊκές, θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για αυτή την κυβέρνηση και αυτό το κοινοβούλιο που εργάζονται ενάντια στο δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας», είπε.

Δυστυχώς, μέσω μιας σειράς πρόσφατων αποφάσεων, δηλώσεων και ενεργειών, η σημερινή ηγεσία του UDF προφανώς επέλεξε την πλευρά της εξουσίας και το «μοντέλο Borissov», ανέφερε το κόμμα του Ivanov.

Το κόμμα της Ninova αναζητά επίσης συμμαχίες, αν και η βασική ώθηση του BSP στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να ζωγραφιστεί η κυβέρνηση του Borissov ως διεφθαρμένη και το ίδιο ως εναλλακτική λύση.

Το BSP διεξήγαγε συνομιλίες με ένα από τα μικρότερα “πράσινα” κόμματα της Βουλγαρίας. Έχει επίσης πρόταση από το κόμμα ABC που ίδρυσε ο πρώην ηγέτης του BSP και ο πρώην πρόεδρος Georgi Purvanov, αν και το κόμμα της Ninova έχει αντιδράσει με ψυχρότητα στις προσεγγίσεις της σημερινής ηγεσίας του ABC να επιστρέψει στο “μαντρί”.

Σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μανούβρα, το εθνικό συμβούλιο του κόμματος της Ninova επέλεξε να κάνει την Elena Yoncheva επικεφαλή της λίστας υποψήφιων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Yoncheva, βουλευτής που είναι πρώην δημοσιογράφος, επιλέχτηκε αντί του Sergei Stanishev, ηγέτη του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, και πρώην ηγέτη του BPS και πρώην πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του BSP.

Αυτή η μανούβρα από τη Ninova θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως κίνηση για να εκτοπίσει τον Stanishev, με τον οποίο η ίδια και το BSP της είχαν δημόσιες διαφωνίες, για παράδειγμα σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Έχοντας προωθήσει τη Yoncheva μπροστά από τον Stanishev (ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων βουλευτών του BSP θα αποφασιστεί αργότερα, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η Ninova ίσως προσπαθήσει να τον αποκλείσει από τη λίστα εντελώς), το BSP προσπάθησε να παρουσιάσει τη Yoncheva ως μαχητή κατά της διαφθοράς.

Το κόμμα της Ninova προσπάθησε επίσης να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο κ. Yoncheva αντιμετωπίζει επί του παρόντος κατηγορίες για μεγάλης κλίμακας ξέπλυμα χρημάτων. Η Yoncheva αρνείται αυτές τις κατηγορίες, τις οποίες αυτή και το BPS ονομάζουν πολιτική δίωξη.

Η μανούβρα αυτή με τη Yoncheva έχει ενοχλήσει μέλη της παλιάς φρουράς του BSP, οι οποίοι έχουν πει ανοιχτά ότι υπήρξε χειραγώγηση στην επιλογή της. Προερχόμενη από την “αστική ποσόστωση” των βουλευτών του BSP στην Εθνοσυνέλευση, η Yoncheva δεν είναι μέλος του κόμματος.

Σε μία τρικλοποδιά στη Ninova, ο Stanishev αναρωτήθηκε δημοσίως αν η ίδια αρχή πρέπει να εφαρμοστεί και στον ηγέτη του BSP, έτσι ώστε να μην είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα τρία κόμματα των Ηνωμένων Πατριωτών, η ομάδα των υπερεθνικιστών που είναι ο μειονοτικός εταίρος στην τρίτη κυβέρνηση του Borissov, κάθε άλλο παρά ενωμένα είναι.

Εκτός αν γίνει μια συμφωνία τελευταίας στιγμής ανάμεσα στο VMRO του Krassimir Karakachanov, στο Εθνικό Μέτωπο του Valeri Simeonov για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας και στην Ataka του Volen Siderov, φαίνεται ότι τα τρία κόμματα θα πάνε μόνα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάθε ένα από τα τρία κόμματα – που περιγράφεται με ακρίβεια σε μια πρόσφατη έκθεση του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου ως “διαπληκτιζόμενα αδιάκοπα” – έχει τον δικό του επικεφαλή στην εκλογική λίστα.

Ο μόνος εναπομείναντος αισιόδοξος μεταξύ των τριών συναδέλφων φαίνεται να είναι ο Karakachanov, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει ότι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο των Ηνωμένων Πατριωτών το Μάιο είναι ακόμα εφικτό.

Οι τρέχουσες προοπτικές είναι ότι η καλύτερη πιθανότητα για την ομάδα να κερδίσει μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο είναι να κατεβεί μαζί στις εκλογές. Στην καλύτερη περίπτωση, ένα από τα τρία κόμματα μπορεί να κερδίσει μια θέση, αν και πιθανότατα η τρέχουσα μοναδική έδρα της ομάδας θα καταλήξει αλλού.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) προχωρά προς τις εκλογές του Μαΐου χωρίς εμφανή δράματα. To εγχείρημα DOST του εκθρονισμένου πρώην πρόεδρου του MRF, Lyutvi Mestan, απέτυχε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του MRF που το υποστήριξαν θα επιστρέψουν στο κόμμα. Στις 30 Μαρτίου, το MRF θα ανακοινώσει έναν κατάλογο 17 υποψηφίων βουλευτών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα πάρει την τρίτη θέση, δηλαδή περίπου τέσσερις ευρωβουλευτές.

Ένα κομμάτι που λείπει από το παζλ, προς το παρόν, είναι ποιος θα είναι ο επικεφαλής της λίστας για το GERB, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τους υποψηφίους του στις 31 Μαρτίου, όντας το τελευταίο που θα το πράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψήφια με τa περισσότερα χρίσματα  από τα υποκαταστήματα του κόμματος είναι η Mariya Gabriel, η οποία εξελέγη ως βουλευτής του GERB το 2009 και πάλι το 2014, προτού ανακηρυχθεί ευρωπαίος επίτροπος τον Μάιο του 2017.

Η GERB, εν τω μεταξύ, είναι ουσιαστικά σε προεκλογική εκστρατεία από τον Ιανουάριο, με την εκστρατεία “Η Ευρώπη στο σπίτι σας”. Ο Tsvetanov δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι ένα από τα βασικά του μηνύματα θα ήταν η ευθυγράμμιση των πολιτικών του GERB με εκείνες του ευρύτερου ΕΛΚ, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στα άλλα κόμματα – αναφερόμενος στη διαφωνία μεταξύ του BSP της Ninova και του PES του Stanishev.

(Φωτογραφία του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μέσω του pixabay.com)