Κοστέλο: Αισιοδοξία για συμφωνία στην πρώτη κατοικία

Κοστέλο: Αισιοδοξία για συμφωνία στην πρώτη κατοικία

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύπλοκο για να συμπληρώσει πως «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη», ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα

Στο πλαίσιο ερωταπαντήσεων και ειδικότερα σε ερώτηση που αφορούσε αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κρίνεται εφικτός φέτος, εξέφρασε την άποψη ότι πράγματι μπορεί να επιτευχθεί, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

«Εχουμε διαπιστώσει τη σημαντική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θέλουμε το ΠΔΕ να πληρωθεί γιατί κρατά πίσω τον ρυθμό ανάπτυξης».

Ανάγκη για μείωση φόρων

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να χαμηλώσουν οι συντελεστές φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για εφαρμογή της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου. Επιπλέον, προσέθεσε, υπάρχουν24 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα αλλά το δημόσιο συνεχίζει να χρωστά ληξιπρόθεσμα σε ιδιώτες 2 δισ. ευρώ…

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει  διαρκής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας μάλιστα ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα «σταμάτα-ξεκίνα», καθώς η παύση και η επανέναρξη των μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η κρίση είχε τόσο μακρά διάρκεια. Εκτίμησε δε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν μπορεί να απαιτήσει χρονικό διάστημα 5-10 ετών.

Τέλος, άσκησε κριτική στο σύστημα κοινωνικών παροχών, το οποίο όπως είπε, έχει «κακή στόχευση και κακή εφαρμογή»./ibna