Συνάντηση Zaev με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Zaev με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, είχε πολυάσχολη ατζέντα συναντήσεων την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Σταθεροποίησης της Ένωσης, ο αρχηγός της κυβέρνησης μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Ο Zaev συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η Federica Mogherini και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, ενώ έγινε δεκτός στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ από τον Γενικό Γραμματέα Jens Stoltenberg.

Στις συναντήσεις αυτές κυριάρχησαν τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η χώρα και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, την ασφάλεια, τη διοίκηση και σε άλλους τομείς.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Federica Mogherini, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε η χώρα να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα καταστεί σαφές στην έκθεση προόδου που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαΐου.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, δήλωσε ότι ο πολιτικός διάλογος και η συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στη λήψη αποφάσεων είναι προς το συμφέρον της χώρας.

“Ενθαρρύνω τη χώρα σας να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Προσβλέπω στην ένταξή σας στη Συμμαχία. Αυτό που φαινόταν σαν ένα μακρινό όνειρο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα”, δήλωσε ο Stoltenberg.

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να επικυρώνουν το πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη συμμαχία./ibna