Η σερβική δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν πρέπει να αγνοεί τις διαμαρτυρίες, λέει η οργάνωση RWB

Η σερβική δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν πρέπει να αγνοεί τις διαμαρτυρίες, λέει η οργάνωση RWB

Η ραδιοτηλεόραση της Σερβίας (RTS) θα πρέπει να σταματήσει να αγνοεί τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Σερβία που διεξάγονται περισσότερο από τρεις μήνες, δήλωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Frontiers – RWB). Σε αντίθεση με ορισμένες ενώσεις δημοσιογράφων που καταδίκασαν την επίθεση του RTS το περασμένο Σάββατο, η RWB προειδοποίησε ότι η δημόσια υπηρεσία δεν πρέπει να είναι «εργαλείο προπαγάνδας και πρέπει να παρέχει αμερόληπτη ενημέρωση».

“Το RTS πρέπει να σταματήσει να αγνοεί εκείνους που διαμαρτύρονται για τρεις μήνες και θα πρέπει να προσφέρει πλήρη κάλυψη σε αυτό το κύμα διαδηλώσεων”, σύμφωνα με την RWB.

Εκπρόσωποι της RWB επισκέφθηκαν το Βελιγράδι και μίλησαν με τον πρόεδρο Aleksandar Vucic νωρίτερα τον Ιανουάριο, υπενθύμισε το πρακτορείο ειδήσεων Beta. Κατά τη συνάντηση αυτή, δήλωσαν ότι αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα και “θετικές αλλαγές” προκειμένου να παρασχεθεί μεγαλύτερη ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία.

Στη δήλωσή της, η RWB αναφέρει ότι η συνάντηση με τον Vucic ήταν «άμεση και συγκεκριμένη», με όλες τις πτυχές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των δημοσιογράφων, της συζήτησης για την ανεξαρτησία και την ηθική στη δημοσιογραφία, να τίθενται επί τάπητος.

Η RWB επέκρινε την έλλειψη ανεξαρτησίας σε πολλά σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ειδικά στα φιλοκυβερνητικά, ανέφερε η Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων της Σερβίας./ibna