Κοσσυφοπέδιο: Εξακολουθεί να είναι παρούσα η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού

Κοσσυφοπέδιο: Εξακολουθεί να είναι παρούσα η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού

Δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη η απειλή που οφείλεται στον βίαιο εξτρεμισμό στο Κοσσυφοπέδιο. Ο εθνικός συντονιστής για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού, Fatos Makolli, λέει ότι 50 Κοσσοβάροι εξακολουθούν να παραμένουν στις ζώνες πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, μαζί με 44 γυναίκες και 110 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία γεννήθηκαν σε αυτά τα εδάφη.

Ο Makolli αναφέρει ότι η επιστροφή αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, κυρίως ξένοι μαχητές, έχουν περάσει χρόνια σε αυτές τις περιοχές συγκρούσεων. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα που τους οδήγησαν εκεί, θεωρείται ότι έχουν υποβληθεί σε δογματική κατήχηση και ριζοσπαστικοποιηθεί», λέει ο Makolli.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη βελτίωση της κατάστασης, η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ο Florian Qehaja του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου λέει ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων απειλούνται από βίαιο εξτρεμισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθεί να λείπει η περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

«Παρόλο που μπορεί να σκεφτούμε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά για την αποτροπή του εξτρεμισμού γενικότερα, ειδικά όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, πιστεύουμε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν το Κοσσυφοπέδιο και τα δυτικά Βαλκάνια παραμένουν, ακόμα περισσότερο όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες ομάδες αναδιοργανώθηκαν μετά τη διάλυση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS και το Al-Nusra», δήλωσε ο Qehaja.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία περίπου 400 Κοσσοβάροι πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί σε πολέμους που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 130 επέστρεψαν απογοητευμένοι από αυτά που είχαν δει. Πάνω από 50 άτομα έχουν διωχθεί μέχρι στιγμής για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συγκρούσεις και για τη στρατολόγηση πολεμιστών./ibna